Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspr. functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1911
Architect Onbekend
Opdrachtgever J.H. Vloodorp, Heemstede

Een bouwblok met drie herenhuizen (nrs. 13, 15 en 17), in 1911 tegelijkertijd met de Molen straat 19, 21, 23 en 25 gebouwd. De Molenstraat is in 1905 op particulier initiatief aangelegd als eerste planmatige uitbreiding van het voormalige buurtschap Santpoort. Tussen 1905 en 1911 zijn  herenhuizen en kleine villa’s aan de Molenstraat en langs de Wüstelaan aan de toegang van de Molenstraat gebouwd, die qua bouwstijl nauw op elkaar aansluiten.

De stijl van de drie herenhuizen is het schilderachtige landhuistype geïnspireerd op Engels voorbeeld waarbij schilderachtigheid en visuele aansluiting op de omringende natuur nagestreefd is. Vanwege de op elkaar aansluitende bouwstijlen hebben de herenhuizen en de villa’s een sterke  ensemblewaarde. Door de haakse bocht en door de situering van de huizen heeft de Molenstraat een geheel eigen en besloten karakter.

Het zijn de eerste woningen voor de hogere middenklasse in Santpoort, die tevens aan het begin hebben gestaan van de ontwikkeling van Santpoort als forensendorp.