Middenduinerweg 8

Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspr. functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1884
Architect Onbekend
Opdrachtgever Mr. J.P. Crommelin van Wickevoort

Een kleine villa, ‘Terras’ genaamd, in 1884 gebouwd en in erfpacht uitgegeven aan de Santpoortse predikant F.W.N. Hugenholz. Opdrachtgever Crommelin van Wickevoort was een van de belangrijkste grootgrondbezitters in Santpoort.

De villa ligt aan de eeuwenoude weg tussen de Ruïne van Brederode en de Hoofdstraat in Santpoort. Het ligt in een ruime, geaccidenteerde tuin en wordt aan weerskanten omgeven door villa’s van recentere bouwdatum. De villa ligt aan de noordzijde van een oude binnenduinrand, ‘De Molenduinen’ geheten, hetgeen aan de tuin herkenbaar is.

De villa is gebouwd in de vroege fase van Nederlandse villabouw. In het ontwerp is de overgang herkenbaar van een tamelijk traditioneel vrijstaand huis naar een villa-achtig concept met wat meer allure, dat zich uit in de karakteristieke hoofdvorm en in de verhoudingsgewijs rijke detaillering. Ten noordoosten van de villa staat een vrijstaande garage. Deze valt buiten de bescherming.

De villa is een goed voorbeeld van een zeer vroege fase van de Nederlandse villabouw, waarin de overgang van een tamelijk traditioneel vrijstaand woonhuis naar een villa-achtig concept met allure herkenbaar is.