Duin- en Kruidbergerweg 89-91

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspr. functie Boerderij
Huidige functie Horecabestemming
Bouwjaar 1896
Architect Onbekend
Opdrachtgever J.T. Cremer

Deze voormalige pachtboerderij van de buitenplaats Duin en Kruidberg werd in 1896 gebouwd. In de voorgevel, rechts van de deur, is een gedenksteen aangebracht met de tekst: ‘Marnix Cremer / 31 juli 1896’. Marnix was de tweede zoon van J.T. Cremer, eigenaar van het landgoed Duin en Kruidberg.

Het voormalige boerderijcomplex bestaat uit een woonhuis met een haaks daarop staande stenen stal, een losstaande stenen stal en een houten schuur. De haaks op het woonhuis staande aansluitende stal is in later tijd bij het woonhuis getrokken, als gevolg waarvan de indeling aan de straatgevel gewijzigd is. De houten schuur, op een nagenoeg vierkant grondplan, is opgetrokken van geteerde, gepotdekselde delen. Het schilddak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. In 1988 is het oude, aangekapte gedeelte van de schuur vernieuwd in verband met de horeca-bestemming.

Het voormalige boerderijcomplex is een voor de gemeente Velsen zeldzaam geworden en tamelijk goed bewaard gebleven voorbeeld van een bij een buitenplaats behorende pachtboerderij.