Monument Duin en Kruidbergerweg 60

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspr. functie Landhuis
Huidige functie Hotel, restaurant, brasserie
Bouwjaar 1907-1909
Architect J.T. Cremer
 Opdrachtgever J.J., M.A. en J. van Nieukerken

De toendertijd bekende politicus en veelvoudig minister, Floris Adriaan Baron Van Hall, werd halverwege de 19e eeuw eigenaar van de landgoederen Duin en Berg en De Kruidberg. Hij voegde de landgoederen samen maar aanvankelijk behielden zij hun eigen naam. Van Hall liet op een steenworp afstand van het huidige landhuis gelegen op Duin en Berg een nieuwe villa bouwen. Door de jaren heen kochten Van Hall en de volgende eigenaar Guillaume Louis Jacques van der Hucht meerdere percelen op rondom het landgoed waardoor dit steeds verder naar het kustgebied werd uitgebreid. In 1885 kochten Jacob Theodoor Cremer en zijn vrouw Annie Hermine Hogan het landgoed van de erfgenamen van Van der Hucht. Jacob en Annie zijn de grondleggers van het huidige landgoed, Landgoed Duin & Kruidberg.

Het huis dat Van Hall had laten bouwen, beviel de familie Cremer steeds minder en ze lieten daarom verschillende aanpassingen en uitbreidingen uitvoeren. Voornamelijk vanwege ruimtegebrek heeft de familie Cremer besloten het ‘oude’ huis te slopen en een geheel nieuw huis te laten bouwen. Zij schakelden vader en zonen Van Nieukerken uit Den Haag in als architecten. Na het overlijden van Jacob Theodoor Cremer werd het landhuis tot 1940 bewoond door zijn zoon Herbert. Tijdens de oorlogsjaren en daarna heeft Landgoed Duin & Kruidberg diverse ‘functies’ bekleed. Het fungeerde onder andere als Rooms Katholieke kerk en pastorie van Driehuis, het werd gebruikt als huisvesting voor Duitse officieren, gevorderd door Canadese strijdkrachten, genoten Rode Kruis verpleegsters er hun opleiding en diende het als opvangcentrum voor repatrianten uit Nederlands-Indië. In 1948 kreeg het landhuis voor het eerst een officiële hotelfunctie want Cremer’s zoon Herbert en later zijn kleinzoon Theo verpachtten het aan een hotelhouder. In 1961 verkochten de erven Cremer het landgoed aan de Nederlandsche Handel Maatschappij. Deze richtte het in als vakantieoord voor haar medewerkers.

De volgende bestemming van landgoed Duin & Kruidberg was het conferentieoord van de ABN AMRO Bank N.V. Deze bank liet in 1996 een conferentiecentrum met vijf vergaderzalen, vier subzalen en een Business Center bouwen. In 2000 werd daar een hotelvleugel aan toegevoegd en in 2002 opende Landgoed Duin & Kruidberg haar poorten officieel voor het grote publiek als zijnde vijfsterrenhotel. Thans is het een hotel, restaurant en brasserie.