Monumenten Duin en Kruidbergerweg 52 -54 - 56

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspr. functie Stalgebouw en machinegebouw
Huidige functie Kantoor
Bouwjaar 1899
Architect Onbekend
Opdrachtgever Onbekend

 

Een voormalig stalgebouw waar nu een kantoor is aangebracht. In 1908 is er een in stijl aangepast machinegebouw aangebouwd die het landhuis van elektriciteit heeft voorzien.

Het stalgebouw, met een inpandig koetshuis annex garage, heeft een gevarieerde gevelopstand met verschillende puntgevels. De vensters van de begane grond zijn voorzien van houten luiken, beschilderd in zandlopermotief. Op het dak bevindt zich een houten klokkenstoel met luidklok.

IJskelder Nova Zembla

De ijskelder dateert  uit 1845 en heeft de naam “Nova Zembla” gekregen. Het maakt deel uit van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De ijskelder is evenals de moestuin een overblijfsel van de buitenplaats Duin en Berg en werd gebouwd in opdracht van Van Hall, de toenmalige eigenaar van Duin en Berg. In 1895 liet J.T. Cremer de ijskelder renoveren en voorzien van een nieuwe ingangspartij in classicistische stijl. De moderne schotten ter weerszijden van de ingang maken geen deel uit van de bescherming. Boven de deur zijn in het pleisterwerk naast elkaar twee gedenkstenen uitgespaard waarvan de linker met het opschrift “VAN HALL./ FUND: JUN: 1845” en de rechter met  “CREMER./ RENOV: SEPT: 1895”.