Monument IJskelder Duin en Kruidberg

Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspr. functie IJskelder Duin- en Kruidberg
Huidige functie IJskelder Duin- en Kruidberg
Bouwjaar 1845, renovatie 1895
Architect -
Opdrachtgever Van Hall en J.T. Cremer

De ijskelder op het landgoed Duin en Kruidberg is een overblijfsel van de buitenplaats Duin en Berg en werd in 1845 gebouwd in opdracht van Van Hall, de toenmalige eigenaar van Duin en Berg. In 1895 liet  J.T. Cremer de ijskelder renoveren en voorzien van een nieuwe ingangspartij in classicistische stijl.

De ijskelder is aan de oppervlakte alleen waarneembaar door de daar geplaatste ingangspartij. Achter deze ingang ligt een portaal dat voert naar de eigenlijke ijskelder die ingegraven is in het talud van een natuurlijk duin. De ijskelder bestaat uit een ronde gemetselde put met een koepelgewelf en een uit twee compartimenten bestaand voorportaal. De ijskelder is aangelegd in het talud van een natuurlijk duin. Boven de houten deur bevinden zich twee gevelstenen met de tekst: ‘VAN HALL FUND. JUN 1845’ en ‘CREMER RENOV. SEPT 1895’.

In de winter werden ijsblokken uit de vijver gezaagd en in de ijskelder bewaard, waarna. ’s zomers het ijs werd gebruikt om voedsel en dranken koel te houden. De blokken werden bewaard tussen bladstrooisel terwijl dikke wanden en een aarden heuvel voor een uitstekende isolatie zorgden waardoor de ijsblokken tot wel twee jaar te gebruiken waren. De ijskelder is eind jaren ’90 van de vorige eeuw gerestaureerd en geschikt gemaakt als winterverblijfplaats voor vleermuizen.