Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijke functie Dubbel woonhuis
Huidige functie Dubbel woonhuis
Bouwjaar Eind 17de eeuw of eerste kwart 18de eeuw
Architect Onbekend
Opdrachtgever Onbekend

 

Een dubbel woonhuis met een forse boerenschuur van oorsprong de voormalige pachtboerderij van de buitenplaats Velserhooft. De schuur zou aan het begin van de 20ste eeuw vanuit de Breesaap verrolt zijn ter vervanging van een oudere schuur. De schuur valt buiten de bescherming.

Omstreeks 1700 was Velserhooft een flinke hofstede met onder meer een ‘boerenhuis’. Archiefonderzoek heeft niet aan kunnen tonen dat het huidige pand hetzelfde is zoals in de registers omschreven maar sluit dit ook niet uit.

In de loop van de 18de eeuw is Velserhooft uitgegroeid tot een van de meest riante en een van de grootste buitenplaatsen in Velsen. Het grondgebied heeft zich uitgestrekt vanaf de Hagelingerweg tot de spoorlijn en vanaf de Hoofdstraat tot aan de Kruidbergerweg. In 1805 is het terrein verkaveld, terwijl twee jaar later het herenhuis gesloopt is.

Na de sloop van Velserhooft is het dubbel woonhuis in 1828 opgesplitst in twee woningen. Bij het huis behoorde nog tuingrond en een stal. In de 19de eeuw en in het begin van de 20ste eeuw is het huis en een gedeelte van de stal in meerdere kleine woningen opgesplitst geweest. Hagelingerweg 3 heeft aan het begin van de 20ste eeuw onder meer de Firma Santpoorter Lederwerkenfabriek en een brandstoffenhandel gehuisvest. Anemonenstraat 25 heeft nog vrij lang een agrarische bestemming gehad. Thans zijn er twee woningen in het pand gevestigd.

Het pand is een voor de gemeente Velsen zeldzaam geworden voorbeeld van een bij een buitenplaats behorende pachtboerderij, vermoedelijk gebouwd in het eerste kwart van de 18de eeuw.  Het is een herinnering aan de landgoederen in Velsen, in dit geval een pachtboerderij van de buitenplaats Velserhooft.