Sluisplein 15 t/m 23

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspronkelijke functie Woonhuizen / pakhuis
Huidige functie Woonhuizen / pakhuis
Bouwjaar 1875
Architect -
Opdrachtgever Amsterdamse Kanaalmaatschappij

Een rij van zeven kleinere en één grotere woning, oorspronkelijk bestemd voor de sluiswachters en de sluismeester. Het complex heeft deel uitgemaakt van een symmetrisch opgebouwd blok, bestaande uit tien woningen die aan weerskanten geflankeerd werden door een groter pand. Vier van de woningen aan de oostkant zijn tijdens de Duitse bezetting gesloopt. De woningen zijn / vormen de oudste bebouwing van IJmuiden. In een van de gesloopte sluiswachterwoningen was een eerste steen geplaatst, die nu een deel uitmaakt van de museumcollectie van het Gemeentearchief Velsen. De steen draagt het volgende opschrift: ‘AMSTERDAMSCHE KANAALMAATSCHAPPIJ’  De eerste steen van IJmuiden gelegd door Alida Smakman oud 7 jaren 19 augustus 1875’.

Het grotere hoekpand nummer 22 wordt, doordat het naar voren is gebouwd, van de andere panden gescheiden. Het lijkt alsof dit huis tegen de rij is ‘aangeplakt’. Aan de westzijde van de woningen staat een losstaand pakhuis dat bij het complex behoort. Het erf aan de voorzijde wordt door een metalen hek van de straat gescheiden.

De sluiswachterwoningen en het pakhuisje zijn een steeds zeldzamer wordend, vrijwel gaaf voorbeeld van een serie laat 19de-eeuwse dienstwoningen met bijbehorend pakhuisje.