Gemeentehuis Velsen in IJmuiden - Foto Cor Bakkum

Details monument
Kenmerk Detail
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijke functie Gemeentehuis
Huidige functie Gemeentehuis
Bouwjaar 1962-1965
Architect W.M. Dudok
Opdrachtgever Gemeente Velsen

Het monumentale, rond een binnenplaats gesitueerde gemeentehuis van Velsen, is gebouwd naar een ontwerp van architect W.M. Dudok uit Hilversum. De architect ontwierp het gemeentehuis (en het interieur) tussen 1948 en 1956. Dudok greep de opdracht aan om een representatief openbaar gebouw te ontwerpen, waarin de ver naar voren geplaatste raadzaal de greep van het gezag symboliseert. Toren en binnenplaats grijpen terug op de modern-klassieke Italiaanse openbare gebouwen. Het ontwerp is kenmerkend voor het sobere naoorlogse werk van de architect, waarin monumentaliteit en zakelijkheid met elkaar zijn gecombineerd.

Het gemeentehuis van Dudok is gelegen aan het Plein 1945, onderdeel van het wederopbouw- en uitbreidingsplan van IJmuiden (1947) van de architect. Het Plein 1945 neemt in dit plan een centrale plaats in. Dudok projecteerde hier het sociale en culturele hart van IJmuiden. De architect beschouwde het Plein 1945 als het toekomstige centrum van het gemeentedeel, met naast een gemeentehuis woningen, cafés en winkels. Behalve het ontwerp voor het gemeentehuis en de woonhuizen met winkels aan Plein 1945, maakte Dudok tussen 1953 en 1965 ook ontwerpen voor een hotel en een schouwburg aan het plein. Die ontwerpen zijn nooit uitgevoerd. Het Plein 1945 zelf is in later tijd heringericht.

In 1995 is het gemeentehuis aan de achterzijde uitgebreid met een nieuwbouw naar ontwerp van Onno Greiner Martien van Goor Architecten BV. Een glazen loopbrug verbindt de oud- en nieuwbouw.