Oranjestraat 98

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijke functie Hotel-café-restaurant met woning
Huidige functie Hotel-restaurant
Bouwjaar 1907
Architect C. en L.A. de Pagter, bouwkundigen te IJmuiden
Opdrachtgever W. van Voorst, vishandelaar te IJmuiden

Hotel-café-restaurant Augusta met bijbehorende woning, dat oorspronkelijk deel heeft uitgemaakt van een complex bestaande uit een hotel-café-restaurant, vijf winkelhuizen en vier bovenwoningen. Dit complex besloeg een half bouwblok, gelegen aan de Oranjestraat, Neptunusstraat en de Van der Pollstraat. Slechts één van de bijbehorende winkelhuizen met woning is nog gaaf. De resterende winkels en bovenwoningen, die als bouwmassa nog wel bestaan, zijn door verschillende verbouwingen en verstoringen dusdanig aangetast, dat zij niet voor bescherming in aanmerking komen.

Het hotel-café-restaurant heeft vanaf de oprichting de naam Augusta gedragen. Hotel Augusta is gebouwd in het jaar 1907 en dankt haar naam aan Augusta Victoria, de gemalin van de Duitse keizer Wilhelm II. Het hotel was al vroeg in handen van de familie Heere. In tegenstelling tot een belangrijk deel van de bebouwing in de rest van IJmuiden, ‘overleefde’ Augusta de Tweede Wereldoorlog. De familie Heere is al die jaren eigenaar van Augusta gebleven. Hun dochter en schoonzoon hebben Augusta uiteindelijk gerund totdat de huidige eigenaars, John en Monique van Waveren, het hotel in 1984 overnamen. Op dat moment was het pand niet meer dan een bouwval waar heel veel aan moest gebeuren.

De indeling en het aanzicht van het interieur van Augusta is grotendeels bewaard gebleven. In de café-zaal een fraai houten plafond en houten lambrisering. Het hotel-café-restaurant met de bijbehorende woning is een algemeen gaaf voorbeeld van een statig vroeg 20ste-eeuws hotel-café-restaurant met Jugendstil kenmerken. Belangrijk is de beeldbepalende situering ten opzichte van de Stationsstraat en het Stationsplein als entree tot Oud-IJmuiden.