Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijke functie Baarhuisje Westerbegraafplaats
Huidige functie Opslagruimte
Bouwjaar 1895
Architect Onbekend
Opdrachtgever Onbekend

Het baarhuisje op de Westerbegraafplaats werd in 1895 gebouwd. De Westerbegraafplaats werd op 1 april 1896 geopend. De grond was door de ‘Maatschappij IJmuiden’ van de exploitanten Bik en Arnold beschikbaar gesteld om te voorzien in de behoefte van een begraafplaats in de onmiddellijke omgeving van IJmuiden. De begraafplaats werd aangelegd op het zuidelijkste puntje van de Breesaap, het gebied dat Bik en Arnold kort voor de aanleg van het Noordzeekanaal hadden verworven. De hoofdingang bevond zich oorspronkelijk aan de Fultonstraat. Hier bevond zich ook het woonhuis van de eerste opzichter-doodgraver.

De Westerbegraafplaats heeft een rechthoekige plattegrond met aan één zijde een schuin verloop en een kruisvormig patroon van paden en een omloop. De symmetrische opzet is door de herindeling verstoord. Rondom de begraafplaats is een park aangelegd. De hoofdingang bevindt zich tegenwoordig aan de Havenkade.

Het eigendom en beheer van de begraafplaats werd in 1946 overgedragen aan de gemeente Velsen. Het voormalig baarhuisje is in 2009 gerestaureerd.