Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijke functie Villa met kantoorruimte
Huidige functie Kantoorruimte
Bouwjaar 1919
Architect J.C. Cramer
Opdrachtgever J.N. Klein

De voormalige villa met kantoorruimte is een voorbeeld van de wijze waarop de gegoede middenstandsklasse uit dit deel van IJmuiden haar maatschappelijke positie uitdrukte.

Uit vrijstaande kantoorgebouw is in 1919 als villa met kantoorruimte gebouwd in opdracht van J.N. Klein naar een ontwerp van architect J.C. Cramer. In hoofdvorm staat de voormalige villa met kantoorruimte sterk in traditie van de architectuur van de eigenbouw uit het begin van de 20ste eeuw. Vanwege de rijk uitgevoerde detaillering is het pand een typisch voorbeeld van de 19de-eeuwse neo-architectuur. De voormalige villa is onderdeel van de vroegste bebouwing in ‘IJmuiden over de brug’, het gebied dat werd ingevuld volgens het exploitatieplan van de N .V. Binnenlandsche Exploitatie Maatschappij van onroerende Goederen uit Haarlem. De entree en de vensterpartijen zijn in later tijd gemoderniseerd. In beide dakvlakken van het zadeldak zijn in later tijd dakkapellen aangebracht.

Het gebouw is markant gelegen tegenover de Julianabrug en vormt het eerste gezicht vanuit Oud-IJmuiden op ‘IJmuiden over de brug’. De aan de andere zijde van de brug gelegen stedenbouwkundige tegenhanger van dit gebouw is de villa Beau Soleil.