Briniostraat-14-16 

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspronkelijke functie Schoolgebouw
Huidige functie Schoolgebouw
Bouwjaar 1926
Architect C.L.M. Robbers
Opdrachtgever Rijksbouwmeester G.C. Bremer

 

De voormalige Rijks Hogere Burger School van Velsen, het huidige Vellesan College, is in 1926 gebouwd naar een ontwerp van architect C.L.M. Robbers in opdracht van rijksbouwmeester G.C. Bremer. Het oorspronkelijke complex bestaat uit een hoofdgebouw met leslokalen en een bijgebouw met een gymnastieklokaal, een conciërgewoning en een overdekte fietsenstalling.

Stilistisch vormt de school een mengeling van drie stijlen. De architectuur van het hoofdgebouw is stilistisch verwant aan het classicistisch traditionalisme. De ingangspartij, bestaand uit een expressieve toren, is geheel uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School. De conciërgewoning, het gymnastieklokaal en de fietsenstalling zijn door de expressieve kapvorm en de zware gootlijsten in overstek kenmerkend voor de traditionele architectuur uit de late jaren twintig van de 20ste eeuw.

Het gebouw had oorspronkelijk een beeldbepalende functie als voorname entree van het gemeentedeel. Tegenwoordig is de situering aan de rand van de bebouwde kom enigszins gewijzigd door toenemende bebouwing in de nabijheid van het complex. Aan de westzijde is in 2012 / 2013 een nieuwe vleugel gebouwd. Deze valt buiten de bescherming.