PC Hooftlaan 93

 

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspr. functie Tuinmanswoning
Huidige functie Woning
Bouwjaar ca. 1770
Architect Onbekend
Opdrachtgever Onbekend

 

Een tuinmanswoning behorende bij de buitenplaats Beeckestijn. Deze in 1770 gebouwde kleine woning, ook wel aangeduid als de Kapelwoning, is gelegen in de uiterste zuidwest hoek van de buitenplaats.

Het gebouwtje is het oudst bewaarde voorbeeld van de neogotische bouwstijl in ons land. Tussen omstreeks 1760 en 1772 liet Jacob Boreel, die enige tijd diplomaat in Engeland was, een landschapstuin in het achterpark van Beeckestijn aanleggen. Het was de eerste op Engelse en Duitse voorbeelden geïnspireerde landschapstuin in Holland. De tuinarchitect Johann Georg Michael (1738-1800), die op initiatief van Boreel een reis naar Engeland maakte, was verantwoordelijk voor de aanleg. De tuinen op Beeckestijn werden binnen een geometrisch stramien voorzien van slingerpaden, bomenlanen, bloeiende heesters, een kronkelende beek, korenvelden en romantische bouwsels.

De Kapelwoning is een historisch onderdeel van deze aanleg. De woning werd gebouwd omstreeks 1770. Het is een zogenaamde ‘folly’, een bewust excentriek gebouwtje dat de wandelaar moest verrassen en inspireren. Alhoewel het een kleine woning bevat, kreeg het de vorm van een kapel.
De architectuur van de Kapelwoning, met zware ojiefbogen boven vensters en deur, is duidelijk beïnvloed door de 18de-eeuwse Engelse ‘neogothic style’. Naast de Kapelwoning waren er op Beeckestijn nog andere (inmiddels verdwenen) romantische bouwsels, zoals een kluizenaarshut en een classicistische triomfboog.

Een prent uit 1772 van de tuinen van Beeckestijn toont de Kapelwoning met de ojiefbogen rond vensters en deur, een schoorsteen in de vorm van een klokkentorentje, en aan de smalle zijde een gotisch baldakijn. Dit baldakijn en de spits van het torentje zijn helaas verdwenen. Het is ook niet zeker of de baldakijn ooit aan het huisje heeft gezeten. Daar wordt nog studie naar verricht.