Duin en Kruidbergerweg 2

 

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspr. functie Crematorium Westerveld
Huidige functie Crematorium Westerveld
Bouwjaar 1913
Architect M.A. Poel (1867 - 1931)
Tweede aula en diverse columbaria W.M. Dudok (1884 -1974)
Opdrachtgever Mevr. A.M. van Eeghen-du Mee te Amsterdam

 

Al gedurende de jaren negentig van de 19de eeuw be¬stonden vergevorderde plannen voor de bouw van een crematorium in Nederland. Uiteindelijk (cremeren was in Nederland tot halverwege de vorige eeuw bij wet verboden) werd besloten naar Westerveld uit te wijken. De bouw – bovenop een duinrug – van het crematorium met aula en urnengalerij naar ontwerp van de Hilversumse architect M.A. Poel werd in 1913 voltooid. De eerste crematie vond overigens enkele maanden later, in april 1914, plaats. Het complex is in de loop der tijd tot drie keer toe uitgebreid naar ontwerpen van architect W.M. Dudok. De eerste fase betrof een tweede columbarium bestaande uit een open en een gesloten urnengaleij. De halfronde binnen- en buitengalerij is gesitueerd rond een open hof en kijkt uit op het impluvium, een binnenvijver ver¬noemd naar de Latijnse god van de regen Pluvius. Meest opvallend aan dit columbarium is de karakteristieke toren die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse troepen als kijkpost werd gebruikt. Een paar jaar later is nabij dit tweede columbarium een urnenveld aangelegd. Het was opnieuw Dudok die speciaal voor deze urnentuin een serie uniforme paddenstoelvormige urnen ontwierp. Korte tijd later werd door Dudok een derde columbarium met aula gerealiseerd. De wand aan de zuidzijde van deze aula bestaat geheel uit glas dat tot aan de grond reikt, waardoor het aangrenzende serene duinlandschap vanuit de aula – bij wijze van vertroosting door moeder natuur – sterk wordt ervaren. Gelijktijdig met dit laatstgenoemde columbarium werd in opdracht van de Arbeiders Vereeniging voor Lijkverbranding (AVVL) een vierde met open urnengalerij van de hand van Dudok gebouwd. In 1951-1952 tekende Dudok op verzoek van de laatstgenoemde opdrachtgever voor het ontwerp van de vijfde columbarium ter uitbreiding van de vorige uit 1938. De galerij ligt deels ingegraven in de oostoever van de oorspronkelijke asverstrooiingsvijver die nu gedeeltelijk is gedempt en verkleind.