Driehuizerkerkweg 138

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Rijksmonument
Oorspr. functie Ontvangstgebouw, kantoorruimte en directeurswoning Crematorium Westerveld
Huidige functie Woonhuis en kantoor
Bouwjaar 1937 - 1941
Architect W.M. Dudok (1884 - 1974)
Opdrachtgever Facultatieve Vereniging voor Lijkverbranding

 Voormalig ontvangstgebouw uit 1937-1941, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Westerveld. Het ontvangstgebouw werd in opdracht van de Facultatieve Vereniging voor Lijkverbranding gebouwd naar ontwerp van architect W.M. Dudok in een aan de ‘Internationale Stijl’ verwante vormgeving. Het gebouw wordt door een ruim voorterrein met oprijlaan en groenaanleg gescheiden van de Driehuizerkerkweg.

De ontvangstzaal is ruim, licht en wit. Grote ramen kijken uit over een bloembak op de tuin. Boven de ramenstrook hangt een verlichtingsbalk die zowel het plafond beschijnt als de gordijnen eronder. Hierdoor wordt de zaal indirect verlicht. De kantoren beneden en op de verdieping zijn zakelijk ingericht. De kantoren op de benedenverdieping kijken uit op de tuin en zijn aan de achterkant naast het spoor vrij gesloten. Aan deze kant hebben alleen de kantoren op de verdieping grote ramen die uitkijken op het terrein van Westerveld. Op enkele plaatsen heeft Dudok een open haard ontworpen in de vorm van een ondergaande of opkomende zon. De directeurswoning heeft een voordeur aan de zijkant en niet aan de voortuin. De woning is ruim met ramen naar de voortuin en ramen op de verdieping aan de achterkant van het huis. In de benedenruimte van de woonkamer staat een wenteltrap als beeldbepalend volume.

Dudok modelleerde de drie gebouwen (ontvangstzaal, kantoren en woning) als één geheel in een gebogen vorm, rondom een zorgvuldig vormgegeven voortuin. Een ander bindend element van de drie bouwdelen is het licht hellende dak dat aan de tuinkant vooruit steekt.

Het gebouwencomplex aan de Driehuizerkerkweg is momenteel geen onderdeel meer van het Crematorium Westerveld.