Driehuizerkerkweg 123

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Gemeentelijk monument
Oorspr. functie Seminarie
Huidige functie Buiten gebruik
Bouwjaar 1924
Architect F.C. de Boer
Opdrachtgever Missionarissen van het Heilig Hart

 

Dit monumentale pand werd in 1924 gebouwd naar ontwerp van architect F.C. de Beer uit Tilburg, in opdracht van de Missionarissen van het Heilig Hart, die in Tilburg hun hoofdkwartier hadden.
Het pand diende als seminarie met internaat en was daarna in gebruik als onderkomen van de Sociaal Medische Dienst van de Koninklijke Marine. Thans is het gebouw buiten gebruik. De kapel is gedurende de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters als wapenopslag ingericht. Tijdens de eerste dagen na de bevrijding is de kapel gebruikt als wapenopslag in verband met de ontwapening van de Duitse troepen. Vandaag de dag is de kapel als sportzaal in gebruik. Het gebouw is één van de twee nog resterende voormalige missiehuizen in Noord-Holland.

De baksteendecoraties van de gevels, de golvend besneden boeidelen, de plastische vormgeving van het dak en van de ingangspartij en de ornamentering van de brede voordeur wijzen op een beïnvloeding van de Amsterdamse Schoolarchitectuur. Alle vensters hebben hun oorspronkelijke roedeverdeling verloren en een groot deel van de vensters is naar onderen toe verlengd. Aan de westkant van het pand stond oorspronkelijk een toren die in 1945 voor het grootste gedeelte door de Duitsers is afgebroken ten behoeve van een beter schootsveld.