Biezenweg 1

Details monument
Kenmerk Details
Bescherming Provinciaal monument
Oorspr. functie Transformatorhuisje
Huidige functie Transformatorhuisje
Bouwjaar 1914-1919
Architect J.B. van Loghem (1881-1940)
Opdrachtgever Kennemer Elektriciteits Maatschappij (K.E.M.)

Een transformatorhuisje, gebouwd tussen 1914 en 1919. Transformatorhuisjes, ook wel hoogspanningsgebouwtjes genoemd, spelen een rol bij de opslag en distributie van elektriciteit.
In de gebouwen bevinden zich een of meerdere transformatoren die hoogspanning omzetten naar laagspanning waarna de laagspanning wordt getransporteerd naar de afnemers.

In 1912 trad de bekende architect J.B. van Loghem in dienst van de K.E.M., de Kennemer Electriciteits Maatschappij. In 1917 werd de K.E.M. opgenomen in de Provinciale Electriciteitsmaatschappij van Noord-Holland (P.E.N., later PEN). Van 1914 tot 1919 ontwierp
Van Loghem voor hen ongeveer 80 transformatorgebouwtjes, die verspreid over de gehele provincie Noord-Holland gebouwd zijn. De gebouwtjes zijn zeer verschillend van vorm en grootte. Het exemplaar langs de Biezenweg behoort tot het kleinste type.

Het gebouwtje wordt gekenmerkt door een plat dak in overstek met boven langs de gevels een lijst met rode tegels. In de gevels bevinden zich een drietal metalen deuren. Zoals alle transformatorhuizen van de K.E.M. heeft ook dit gebouwtje in de gevel twee tegels met de afbeelding van een kraaiende haan en een waakhond. De tableaus zijn vervaardigd in een speciale techniek (cloisoné) door de Porceleyne Fles uit Delft. De haan en de hond symboliseren waarschijnlijk de waakzaamheid, hoewel de opkomende zon achter de haan ook in verband kan worden gebracht met het licht waar het transformatorhuisje voor zorgt.