Brederodejaar 2016

Drie monumenten voor altijd verbonden door hun geschiedenis

De adellijke familie Brederode heeft in de tussenliggende tijd van graaf Floris V en de eeuw van Rembrand, op cruciale momenten een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Drie Brederode monumenten zijn stille getuigen van het roemrijke leven van deze familie en verbinden de gemeenten voor altijd. Een uniek samenwerkingsproject is hieruit ontstaan: de gemeenten Vianen, Heerhugowaard en Velsen hebben in samenwerking met culturele instellingen en het lokale bedrijfsleven, het jaar 2016 tot Brederode jaar uitgeroepen.

Dit betekent dat er binnen de context van de geschiedenis van de Brederode familie, over lokale stadsgrenzen en regionale provinciegrenzen heen, er diverse culturele activiteiten evenals geschiedkundige projecten zijn georganiseerd. Alles om het huidige jaar 2016 te vullen met een cultureel aanbod met als kader de familie Brederode. De drie deelnemende gemeenten brengen dit thema ieder op hun eigen wijze in het voetlicht.

De drie monumenten zijn de bindende factor tussen de gemeenten. De monumenten zijn daarom uitvoerig beschreven in een gezamenlijk uitgegeven boek: “Een illustere familie, drie bijzondere monumenten; De Brederodes in Velsen, Vianen en Veenhuizen” (auteur: Carly Misset).

Nadere informatie vindt u door het aanklikken van de onderstaande linken.
Voor het volledige programma: zie www.brederodejaar 2016.nl