Velsense recyclemunt ingezet op Summer Park Sessions

08 september 2023
Duurzaam

De blauwe recyclemuntjes

Gemeente Velsen en Citymarketing Velsen bieden festivalorganisatoren hulp aan bij het recyclen van plastic afval. Dit doen zij door festivalorganisatoren een recyclemunt in bruikleen te geven. Bezoekers ontvangen bij binnenkomst een eigen recyclemunt dat recht geeft op een gratis beker bij de bar. Dit systeem zorgt ervoor dat bezoekers hun beker weer heel inleveren en geen plastic op de grond gooien.

Wetgeving voor een schone afvalstroom

Vanaf 1 januari 2024 zijn evenementen verplicht een schone afvalstroom te realiseren voor plastic afval. Dit houdt in dat bekers en plastic verpakkingen gescheiden ingezameld moeten worden. De recyclemunt draagt hieraan bij. Op grote festivals en in concertzalen wordt al jaren met een dergelijk systeem gewerkt. De kleinere, lokale evenementen zijn er nog niet allemaal mee gestart.

Hulp bij het recyclen

Gemeente Velsen en Citymarketing Velsen willen evenementenorganisatoren hierbij helpen. De munten, die beheerd worden door Citymarketing Velsen, worden uitgeleend aan de Velsense organisaties die van het recyclesysteem gebruik willen maken. Dit kan omdat de munt geen financiële waarde heeft, maar alleen ingeleverd kan worden in ruil voor een drankbeker.

Eerste munten overhandigd

Op 8 september, bij de start van Summer Park Sessions, overhandigden wethouder Duurzaamheid Jeroen Verwoort en voorzitter van Citymarketing Velsen Bas Kuntz, de eerste recyclemunten aan organisator Maarten Redeker. Wethouder Jeroen Verwoort: ‘We hebben gezien dat de recyclemunt werkt, zoals bij de festivals in Velsen Valley. Ik hoop dat ik over een tijdje kan roepen dat de recyclemunt ook onderdeel uitmaakt van alle kleinere Velsense evenementen. Zo maken we weer een mooie stap richting een duurzaam en circulair Velsen.’

Duurzaamheidscongres

Citymarketing Velsen nam het initiatief voor de introductie van de Velsense recyclemunt. ‘Het zou geweldig zijn als de munt in 2024, als de nieuwe wetgeving van kracht is, gebruikt kan worden op alle evenementen in de gemeente Velsen’, voegt Bas Kuntz toe. ‘Wij gaan hier tijdens het duurzaamheidscongres Ondernemen met impact op maandag 30 oktober graag over in gesprek met evenementorganisatoren. Door dezelfde munt te gebruiken voorkomen we verspilling en leveren we met elkaar een bijdrage aan de verduurzaming van onze mooie evenementen.’

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.