Een boom in park Velserbeek is door een vakjury van de provincie Noord-Holland genomineerd voor Boom van het Jaar!  Uit 125 enthousiaste, emotionele, historische verhalen heeft een vakjury per provincie een boom genomineerd. Wij willen graag dat de boom tot beste Boom van het Jaar wordt uitgekozen! Vanaf 1 september tot 18 oktober (12.00 uur) kan worden gestemd.

 
De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt onderdeel uit van de Europese Tree of the Year. SBNL Natuurfonds heeft sinds 2018 het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen.
 
Bomen vertellen ons verhalen. De Boom van het Jaar verkiezing draait om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere maatschappelijke waarde voor een dorp of stad.

Geschiedenis boom Buitenplaats Velserbeek

Buitenplaats Velserbeek was ooit een hofstede, oorspronkelijk in het bezit van het regentengeslacht Ramp van Rollant. In 1785 werd een geometrische tuin aangelegd in de Engelse landschapsstijl met sierelementen, zoals een ruïne en een kluizenaarshut. Van de vroegere tuinaanleg zijn alleen een paar lanen in stand gehouden.
 
In de Tweede Wereldoorlog was buitenplaats Velserbeek spergebied. Burgers zonder pasje mochten het park niet in.
Langs een oude beukenlaan staat nog steeds een boom, die door de Duitsers werden gebruikt met een speciaal doel.

Trapje en observatiehut

Aan de inkepingen kun je zien dat er een trapje gemaakt was met ijzers om bovenin te komen. Boven in de kruin was een observatiehut, van waaruit de Duitsers een goed overzicht hadden op de Driehuizerkerkweg en de Waterlandweg. Op die manier konden Duitsers goed zien of er mensen in het verboden gebied waren.
 
De inkepingen die het trapje hebben achtergelaten, worden wel ieder jaar minder zichtbaar. Het wordt namelijk overgroeid door bastvorming, en zo neemt de natuur het weer over. Een boom die de Tweede Wereldoorlog intens heeft meegemaakt en overleefd!