Donderdag 10 juni organiseerde de gemeente een geslaagde excursie over riothermie bij de Eenhoornstraat. Het riothermiesysteem wordt op dit moment aangelegd. Er was een ruime opkomst vanuit gemeenten, waterschappen en bedrijven die verdeeld over twee momenten op de bouwplaats werden geïnformeerd.
 

Wat is riothermie?

Met riothermie hergebruiken we warmte die in het riool aanwezig is om de nieuwbouw van De Zefier en de Dolfijnzaal te verwarmen. Riothermie is een beproefde techniek, maar in Nederland nog weinig toegepast. In 2016 hadden we in IJmuiden de primeur met het Vellesan College: de eerste school die wordt verwarmd met behulp van riothermie. We zetten hiermee concrete eerste stappen in het aardgasloos maken van de bebouwde omgeving en aan het verminderen van de opwarming van de aarde. Riothermie is een logisch concept. Het riool ligt voor de deur van het pand, de techniek is beschikbaar en beproefd. Dus waarom zou je warmte weggooien als je het kunt hergebruiken?


Hoe werkt het systeem?

Het riothermiesysteem wordt op dit moment aangelegd. Het betreft 11 speciale buizen van 6 meter. De speciale buis onttrekt de warmte uit het rioolwater én uit de bodem. Het is als het ware een horizontale bodemwarmtewisselaar.
In het gebouw wordt de rioolwarmte/bodemwarmte opgewerkt naar de juiste temperatuur met een warmtepomp. In de winter is de temperatuur van het afvalwater ongeveer 12 graden en de bodem 9 graden. In de zomer is de temperatuur van het afvalwater ongeveer 20 graden en de bodem 12 graden. Op het gebouw van De Zefier liggen zonnepanelen die de warmtepomp van elektriciteit voorziet. In de zomer kan er worden gekoeld met behulp van het systeem.
Het levert een duurzaam schoolgebouw op.Onderzoek naar vervolgprojecten

Velsen werkt aan meer riothermieonderzoeken. Met onder andere Serviceflat De Luchte en Zorgbalans onderzoeken we de toepassingen van riothermie voor de verwarming en koeling van de twee verzorgingstehuizen. Ook onderzoeken we op dit moment of de woonboten in het Zijkanaal B kunnen omschakelen van propaan gestookte installaties naar een collectie aquathermiesysteem. In de Eenhoornstraat zijn er al gesprekken geweest met de Brandweer en het Tender College. 

Meer info vind je op de warmtekansenkaart of bekijk het filmpje 'Rioolwater verwarmt en koelt Vellesan College'.