Veilig op straat

Orange the world is de jaarlijkse campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. In Velsen kleurt het gemeentehuis tijdens de campagneperiode oranje.

Geweld tegen vrouwen anno nu

Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Daarnaast is geweld tegen vrouwen en meisjes tijdens de coronacrisis toegenomen. Zo zeer zelfs dat er gesproken wordt van ‘een schaduwpandemie’.

Geweld bij de wortels aanpakken houdt in dat we naast vrouwen en meisjes ook mannen en jongens bij de campagne betrekken. Ook zij moeten zich uitspreken tegen geweld tegen vrouwen. In 2021 was het thema van de Orange the World campagne in Nederland dan ook preventie van geweld tegen vrouwen. In meer dan 100 landen kleurden gebouwen oranje tussen 25 november – de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen – en 10 december. En Velsen deed natuurlijk mee!

Activiteiten in Velsen

Velsen spreekt zich sterk uit tegen geweld tegen vrouwen. Door aan deze campagne mee te doen maken we het onderwerp bespreekbaar, vanuit zowel een slachtoffer- als daderperspectief. Zo doorbreken we het taboe.

Activiteiten:

  • Op 25 november kleurt het gemeentehuis oranje en hijsen we de Orange the World vlag.
  • De gemeente ondersteunt de horecacampagne ‘Ask for Angela’ tegen geweld tegen vrouwen in het uitgaansleven. ‘Ask for Angela’ is een codewoord waarmee je horecapersoneel duidelijk maakt dat je je in een onveilige of gevaarlijke situatie bevindt. Zo kan het personeel je in veiligheid brengen. Velsense horecaondernemers ontvingen een toolkit waarmee ze hun personeel en gasten in kennis kunnen stellen over het codewoord.
  • De werkgroep Safe Streets lanceerde op 25 november 2021 een multimediale campagne gericht op de preventie van geweld tegen meisjes. Dit wordt gedaan door op middelbare scholen het gesprek over geweld tegen meisjes en vrouwen te stimuleren. In het voorjaar volgen nieuwe acties vanuit de werkgroep Safe Streets om het bewustzijn van jongeren en volwassenen over geweld tegen vrouwen te vergroten. 

Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

Sinds 2016 doen Nederlandse gemeenten mee aan de campagne. Dit wordt gecoördineerd door een samenwerkingsverband van UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistenclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Jaarlijks worden talloze gebouwen, fonteinen en standbeelden in oranje uitgelicht om geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen.

Ook Velsen wil een actieve rol innemen in het realiseren van een veilige omgeving, waarin zowel de gemeente als inwoners verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Deelname van lokale overheden aan de internationale campagne leidt ertoe dat de uniforme boodschap van geweld tegen vrouwen wijd verspreid wordt. Zo was de hashtag #OrangetheWorldNL voorgaande jaren trending op sociale media en werd er volop aandacht aan de campagne besteed op radio, tv en in kranten. Hierbij werden in Nederland meer dan twee miljoen mensen bereikt.

Safe Streets

In een Safe Streets Gemeente worden problemen rondom de veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte aangepakt.

Iedereen moet zich zonder angst voor seksuele intimidatie of andere vormen van fysiek- en verbaal geweld in de openbare ruimte kunnen bewegen. Geweld tegen vrouwen moet bespreekbaar gemaakt worden. Daarom zet Velsen zich in voor een gemeente waar iedereen zonder angst over straat kan en met respect behandeld wordt.

Het begint met voorlichting, aanspreken van wangedrag, het veilig inrichten van de openbare ruimte en het eindigt met veilig naar huis fietsen, veilig uitgaan en veilig jouw dochter naar het zwembad laten gaan. ‘Safe-streets’ begint met veiligheid voor meiden en vrouwen, maar het eindigt in meer: Meer veiligheid en respect voor iedereen in Velsen. Volg Safe Streets via Instagram @safestreetsvelsen.
 

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.