Hebt u:

  • Een eigen onderneming (eenmanszaak/zzp, vof, bv, etc.); en
  • Als gevolg van de coronamaatregelen tijdelijk sterk verminderde inkomsten uit uw onderneming; en
  • Hierdoor een inkomen onder het sociaal minimum?

Dan kunt u inkomensondersteuning en/of bedrijfskrediet aanvragen.

  1. Inkomensondersteuning is een aanvulling van uw inkomen tot het sociaal minimum van maximaal drie maanden, zodat u uw vaste lasten kunt blijven betalen. Dit hoeft u niet terug te betalen. De regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 maart tot en met 31 mei 2020. De inkomensondersteuning telt als belastbaar inkomen en dient u op te geven in uw belastingaangifte over 2020.
  2. Bedrijfskrediet is een lening voor extra bedrijfskapitaal tegen lage rente. Deze moet u wel terugbetalen. De looptijd, waarin de lening moet worden afgelost, gaat in op 1 januari 2021 en duurt maximaal drie jaar. Vanwege de lagere rente valt het bedrijfskrediet onder de de-minimissteun, een vorm van staatssteun.

Voor wie?

De regeling is voor ondernemers die momenteel tijdelijk niet meer kunnen rondkomen. Zie voor details het tabblad ‘Voorwaarden’. Let op: de gegevens die u verstrekt worden achteraf gecontroleerd door de gemeente. Verstrekt u onjuiste gegevens, dan kan het geld worden teruggevorderd en een boete worden opgelegd.

Hoeveel is het?

Inkomensondersteuning vult aan tot maximaal € 1.052,32 netto per maand voor een alleenstaande, en voor gehuwden of samenwonenden is dit maximaal € 1.503,31 netto per maand.

Bedrijfskrediet is een lening van maximaal € 10.517,- tegen een rente van 2%.