Regelmatig gaat Nikki Spil met een surfplank en een peddel het water in. Niet om te peddelsurfen, maar om te kijken hoe haar zeewier erbij staat. Nikki is namelijk een ambitieuze ‘seaweed farmer’, samen met haar compagnon Sjoerd Laarhoven.

Nikki: ‘Tijdens mijn studie architectuur aan de Willem de Kooning academie kreeg ik de kans onderzoek te doen naar duurzame grondstoffen. Toen kwam ik achter de veelzijdigheid van zeewier. Zo helpt zeewier ons, net als bomen, ademen. En neemt  CO2 (koolstofdioxide) en andere schadelijke stoffen op uit het zeewater, waardoor de  kwaliteit ervan verbetert. De samenhang in de natuur vind ik interessant. Daar wilde ik iets mee! En daarin vond ik Sjoerd.

Zeewierboerderij in Marina Seaport

Zo ontstond de zeewierboerderij in de jachthaven Seaport Marina in IJmuiden. De plek waar we zeewier telen. Bij het woord boerderij denk je misschien aan landbouw. En bij telen aan het kweken van sla of bloemen. Wij kweken zeewier in zout water. Er is geen land, of zoet water voor nodig dat steeds schaarser wordt.  De zeehaven is een plek waar de natuur wel wat hulp kan gebruiken. Daarom zijn we zo blij met deze locatie. We kunnen hier echt iets bijdragen aan  de waterkwaliteit en het ecosysteem. De zeewierboerderij is een fijne plek voor vissen en vogels. Per jaar herstelt het zeewier de CO2-uitstoot van 16.000 kilometer vliegen of 27.000 kilometer rijden met de auto.

'We doen alles zelf'

‘Jullie hebben al veel bereikt met de zeewierboerderij’, zeggen mensen wel eens tegen me. Het is ook mooi om wat ik in mijn hoofd had, nu in handen te hebben. De constructie waarop het zeewier groeit, maakten Sjoerd en ik zelf. We onderhouden het zelf. Het bijhouden van social media, e-mails, de website en marketingactiviteiten doen we nu ook nog zelf. We hebben inmiddels een netwerk aan partners in Noord-Holland om ons heen en vormen nu een zeewierketen. Hortimare in Heerhugowaard  levert de zaadjes (sporen) van het zeewier. Wij laten dat een half jaar groeien in onze zeewierboerderij. We hebben twee kweekseizoenen; één met zomerwier en één met winterwier. Het bedrijf Danvos in Sint Maartensbrug filtert mineralen uit het zeewier. Die mineralen dienen als basis voor biologische meststof. Deze meststof wordt gebruikt door bloembollenkwekers in Noord-Holland. De gefilterde eiwitten en suikers worden gebruikt door de ontwerpers Eric Klarenbeek en Maartje Dros. In hun ontwerpstudio in Zaandam maken ze er bio-plastic filamenten (inkt) voor 3D-printers van.

Crowdfunding

We zijn dus zeker goed op weg. Maar voor mijn gevoel zitten we pas op 5% van wat er kan. Van wat ik in mijn hoofd heb. Daarom zijn we een crowdfunding gestart.  We willen graag van één naar tien zeewierboerderijen groeien. Om een nog grotere bijdrage te kunnen leveren aan het compenseren van de CO2-uitstoot en de waterkwaliteit. Wij zijn er klaar voor, onze partners zijn er klaar voor en steeds meer mensen worden zich bewuster van de gevolgen van hun leefstijl of manier van ondernemen. Door tijd en liefde in de zeewierboerderij te steken en kennis en onderzoeksresultaten te delen hopen we mensen te inspireren. En weer een nieuwe stap vooruit  te zetten in een wereld aan mogelijkheden.’

Nieuwsgierig geworden naar de zeewierboerderij? Kijk dan op de website van The Seaweed Farmers

 

Man in duikpak op de zeewierboerderij geeft zeewier aan vrouw.