Iedereen kan zich laten testen op het coronavirus. U kunt online een afspraak maken via Coronatest.nl. Of 0800 1202 bellen voor een afspraak. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur.

Testen op corona is nodig om besmettingen op te sporen en te bestrijden. 

Er zijn ook zelftesten beschikbaar. Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis voor de zekerheid kunt afnemen. Bijvoorbeeld als u naar school of werk moet. Zelftesten zijn niet bedoeld om te testen bij klachten of om te testen voor toegang tot een evenement. De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig. Gebruik daarom zelftesten niet als u:

  • coronaklachten hebt
  • dichtbij iemand met corona was
  • terugkeert uit een hoog-risicogebied.

Maak in bovenstaande gevallen nog steeds een testafspraak bij de GGD.

Lees meer informatie op rijksoverheid.nl/coronatest.

Testlocaties in Kennemerland

De coronatesten worden afgenomen door GGD Kennemerland. Op de website van GGD Kennemerland staan de verschillende testlocaties waar u terechtkunt. Af en toe wordt ook een mobiele testbus ingezet. Houd GGD Kennemerland in de gaten waar deze langskomt.

Kinderteststraten

Om besmettingen te voorkomen moeten kinderen bij coronagerelateerde klachten thuisblijven en krijgen zij het advies zich te laten testen. Nu kinderen op de basisschool weer volledig naar school mogen, ligt het in de lijn der verwachting dat kinderen zich de komende tijd meer laten testen. Het testen kan door kinderen als spannend worden ervaren. Daarom heeft GGD Kennemerland op de testlocatie bij Schiphol twee speciale kinderteststraten ingericht. Hier werken medewerkers die ervaren zijn in de omgang met (kleine) kinderen en er is extra aandacht besteed aan de (kindvriendelijke) aankleding. Ook ontvangen kinderen na afloop een ‘dapperheidsdiploma’.

LAMP-test bij Schiphol dezelfde dag nog uitslag

Inwoners kunnen zich op de testlocatie bij Schiphol laten testen. Voorheen gebeurde dit alleen met de PCR-test. Nu kunt u zich ook op bepaalde dagen laten testen met de LAMP-test. De LAMP (loop-mediated isothermal amplification) test is sneller dan de meeste PCR-testen. Deze test is zeer nauwkeurig en zal de komende weken steeds vaker worden gebruikt . Inwoners die zich laten testen krijgen hun uitslag hierdoor nog sneller. 

Gratis coronatest voor reizigers

Reist u vanuit Nederland naar het buitenland? Bekijk in het reisadvies wat voor coronabewijs u nodig hebt voor het land waar u naartoe reist. Hebt u geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Dan kunt u zich gratis laten testen bij aangesloten testlocaties. Lees meer over gratis coronatest voor reizigers en het maken van een afspraak.