Beste Velsenaren,

We zijn samen begonnen aan 2022. Ik wens jou en de mensen om je heen alle goeds toe voor dit nieuwe jaar. Een gelukkig jaar. Een hoopvol jaar. En een jaar in goede gezondheid.

De nieuwjaarsnacht is in Velsen relatief rustig verlopen. Er waren gelukkig geen grote incidenten. Ondanks het vuurwerkverbod werd er wel veel zwaar vuurwerk afgestoken. Her en der leidde dit tot schade en er waren diverse brandjes. Houd je kinderen vandaag alsjeblieft in de gaten en zorg ervoor dat ze geen vuurwerk oprapen dat niet is afgegaan. Het kan tot vreselijke ongelukken leiden. Helaas waren er ook enkele mishandelingen en vernielingen. En in het hele land zijn er opnieuw politieagenten en andere hulpverleners belaagd. Dit is onacceptabel en mogen we nooit normaal gaan vinden. Deze mensen zetten zich in voor onze veiligheid. Toch wil ik ook een groot compliment maken aan alle Velsenaren die deze jaarwisseling binnen de huidige coronamaatregelen in kleine kring hebben gevierd.

Nog niet zo lang geleden zag ik voor me dat ik jou in januari zou kunnen ontmoeten en toe zou mogen spreken op een nieuwjaarsbijeenkomst. Maar door de lockdown zit dat er niet in. Dus doen we het zo. Jij thuis, ik in ons gemeentehuis. Tussen jou en mij zit een scherm, maar ik voel geen afstand. Ik sta dichtbij jou, in opnieuw een moeilijke periode voor ons allemaal. Het is zwaar voor onze winkeliers, onze horecaondernemers en onze culturele organisaties. Maar ook voor de leden van de vele verenigingen in Velsen, die zo graag willen maar weinig mogen. Dat raakt mij…… Maar ik weet ook: hoe moeilijk en donker het nu ook is, we gaan het samen redden. Wij zijn Velsen. Wij kunnen dit. Diep in ons zit een enorme spirit. We maken samen van dit jaar een hoopvol jaar. En misschien ben je wel eens moedeloos…als we na 1 of 2 stappen vooruit weer een of meer stappen terug moeten zetten. Laten we afspreken: we blijven ons er samen voor inzetten om ons normale leven terug te krijgen. En we zijn goed op weg. Door te vaccineren. Door nu te boosteren. Dat doen we voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen. En voor de artsen en de verpleegkundigen.  Voor hen heb ik zo veel bewondering. Ook geef ik een groot compliment aan alle andere hulpverleners. Het zijn moeilijke tijden. Juist de mensen van onze hulpdiensten - denk aan de politie - verdienen onze bewondering en respect. Ook zij lopen op hun tandvlees, maar gaan dóór voor ons.

Bewondering heb ik ook voor jou. Daarbij maakt het niet uit als we soms anders denken over dingen. Want frustratie en gevoel van onmacht hebben we in deze tijd allemaal. Jij en ik. Soms zijn we het niet eens met elkaar over hoe we door deze tijd moeten komen. Dat mag en dat is goed. Elkaar scherp houden is goed. Van je laten horen is goed. Daarbij is respect voor elkaar en met elkaar blijven praten belangrijk. Dan komen we samen verder. Dan zorgen we samen voor hoop.

Nieuwjaar betekent terugkijken en vooruit kijken. Waar kijk jij naar uit in 2022? Waar denk jij nu aan terwijl je misschien aan de koffie zit met daarbij de laatste oliebol? Ik kan me daar - zeker in deze tijd - 1.000 dingen bij voorstellen. Ik hoop dat jij jouw dromen waar kunt maken. En dat we allemaal weer kunnen genieten van de dingen waar we blij van worden en die ontspanning geven. Gezellig uit eten, een avondje naar de schouwburg, een dorpsfeest, een wedstrijd van Telstar bezoeken en noem maar op. Ik hoop dat we in 2022 ‘overwinningen’ mogen vieren waar we afgelopen jaar een bodem voor hebben gelegd:

 1. ‘Ons’ Tata Steel bereidt zich voor op een duurzame toekomst waarin ze groen staal maakt met waterstof. Het zal nog even duren voor we groen, gezond en veilig staal maken in IJmuiden, maar het gaat gebeuren. Afgelopen jaar zeiden we voor het eerst met z’n allen: we gáán hier voor!  Die verandering, die nieuwe koers, voelde voor mij als een bevrijding. Ik hoop voor jou ook! In 2022 gaan Tata, wij en vele anderen door met de weg die is ingeslagen.  Om zo snel mogelijk de luchtkwaliteit te verbeteren.  Om de weg te plaveien naar een schone en gezonde staalproductie, op basis van waterstof. Voor de staalfabriek van de toekomst, waar je gerust naast wil wonen.
 2. Op 26 januari wordt de grootste zeesluis ter wereld geopend, in onze gemeente Velsen! Daar mogen we allemaal trots op zijn. Deze nieuwe entree is van belang voor de ontwikkeling van de Amsterdamse havenregio en het Noordzeekanaalgebied. En dat is niet alleen belangrijk voor Noord-Holland, maar ook voor de Nederlandse en Europese economie.
 3. Gemeenten hebben het financieel ENORM zwaar. Toch wisten we in 2021 een sluitende begroting voor elkaar te krijgen. Bravo! Dit jaar bouwen we hierop voort.
 4. Hoe ziet Velsen er uit in 2050? Dat staat geschetst in de nieuwe toekomstvisie: de Visie op Velsen 2050 – duurzaam verbonden. Deze visie is niet op het gemeentehuis bedacht, maar door gesprekken met inwoners, maatschappelijke organisaties, andere gemeenten en ondernemers. Want alleen in verbinding met elkaar kunnen we Velsen een mooie toekomst geven. De visie bevat een koers voor Velsen, op weg naar een duurzame, welvarende, maatschappelijk gezonde toekomst. Vanuit onze waarden, vanuit onze kracht, werken we aan de volgende zaken:
 • Een Velsen waarin we prettig samenleven en samen wonen.
 • We bereiden ons voor op verdere digitalisering, zowel in ons werk als in het dagelijks leven.
 • We worden duurzamer, en werken hiervoor aan slimme oplossingen. Velsen heeft alles in zich om een duurzame, innovatieve en technische hotspot te worden.
 • We gaan slimmer samenwerken. Met jou en alle andere inwoners. En met onze buurgemeenten en veel organisaties. Want in en om Velsen moeten we het samen doen.
 1. Als we het hebben over overwinningen, dan denk ik aan Telstar. Telstar bekert door in 2022. Wie gaat de Witte Leeuwen stoppen? Ik hoop niemand!

We hebben ook uitdagingen in Velsen:

 1. Vanuit hoop terug naar normaal gaan. En daarbij elkaar en zeker ook onze ondernemers blijven steunen. Blijf daarom vooral lokaal kopen en bestellen! Ondanks de problemen van nu, hoop en geloof houden en werken aan beter.
  President Obama kon dit in 3 woorden zeggen: YES WE CAN.
 2. Woningbouw. Ben jij jong en wil je op jezelf wonen? Dat is nu helaas een enorme uitdaging. Misschien geldt dit voor jouw kind. Of kleinkind. Maar ook voor anderen is het op dit moment lastig om een woning te vinden. Er is zo veel meer vraag dan dat er woningen zijn. Dus moeten we bouwen! In 2022 gaat hiervoor de schop in de grond Velserbroek, het Hofgeest project. Voor 380 nieuwe woningen. En we gaan aan de slag met de uitwerking van de gebiedsvisie Pont tot Park. Hiermee stomen we het gebied tussen het Pontplein en het Stadspark IJmuiden klaar voor de toekomst. De naoorlogse woningen worden vernieuwd en er komen woningen bij. En waar het kan, maken we het mogelijk om de woningbouw in Velsen te versnellen.
 3. Groen Tata. Ik noemde groen Tata net al. Ik droom graag groot: ik voorzie dat we dé waterstofhub van ons land worden. Voor die schone fabriek. Met windenergie op zee, om die waterstof op een groene manier te maken. Het kan. En we gaan ervoor. Die uitdaging kan Tata Steel niet alleen aan. Ook niet met de gemeenten en de Provincie. We hebben het Rijk nodig en Europa. Maar wat een geweldig perspectief ligt er voor Velsen!
 4. Slimmer samenwerken. Als het straks voorjaar is, en je stapt op de fiets:
  dan zie je dat ons grote Velsen eigenlijk best klein is. Die gemeentegrens ben je zo over. En voor heel veel dingen gelden die gemeentegrenzen eigenlijk niet. Ook hierin zit een uitdaging: nog slimmer samenwerken met elkaar. Voor die groene industrie. Voor woningbouw. Veiligheid. Een sterke economie. We hebben onze buren nodig. Alleen ben je sneller, maar samen kunnen we meer.

Ik hoor je bijna denken: wie bepaalt dit eigenlijk allemaal? Al die dingen die je net opnoemt? En al het andere dat ik belangrijk vind? Goed punt. Dat ben ik niet als jouw burgemeester. Ook niet mijn collega bestuurders. Jij mag straks zeggen hoe we Velsen beter en mooier maken. Over de overwinningen die ik noemde, de uitdagingen waar ik over sprak, mag jij jouw ideeën geven. Zeggen wat je wil veranderen. Half maart mag jij stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. En van daaruit komt er een nieuw college.

Deze nieuwjaarstoespraak is daarom niet alleen mijn wens voor jou. Het is ook mijn oproep: zet 14, 15 en 16 maart vast in je agenda! Dan kun jij jouw stem laten horen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ik reken op je. Want jouw stem telt. Jouw stem geeft hoop. En maakt Velsen mooier en beter.

Ik wil graag afsluiten door met jou te proosten. Op een hoopvol jaar waarin we bij elkaar blijven.

Ons niet klein laten krijgen. Onze stem laten horen. En vooral: elkaar helpen, elkaar groeten en spreken, elkaar respecteren en liefhebben. Beste Velsenaren, heb elkaar lief. Een heel gelukkig nieuwjaar!

Foto van de nieuwjaarstoespraak burgemeester Frank Dales
foto: Dennis Gouda