Terugblik op de raadsvergadering van 24 oktober
De vergadering begon dit keer al om vijf uur vanwege de behandeling van de begroting. Vooral aan het begin van de vergadering was er flink wat publiek in de raadzaal. In het actualiteitenuurtje kwamen drie inwoners inspreken over wateroverlast en de gevolgen hiervan voor hun huizen. Raadsleden maakten ook gebruik van het actualiteitenuurtje. Aan de burgemeester werd gevraagd naar zijn inzet bij de demonstraties op de sluizen. De burgemeester gaf een uitgebreide toelichting. Vanuit de raad werd aangegeven dat bedreigingen niet thuis horen in Velsen. Dit werd door de raadsleden met geroffel op de tafels omarmd.
Onlangs was er een datalek bij de gemeente. Raadsleden gaven bij de wethouder aan dat ze een volgende keer eerder informatie hierover willen.
Moties en amendementen
Voordat het verhaal verder gaat een korte uitleg over moties en amendementen. Een amendement is een wijziging in het voorstel. Daarom worden eerst amendementen besproken. Als een amendement wordt aangenomen betekent dit dat het voorstel anders wordt. De raad besluit dan over het aangepaste voorstel en het college moet dit dan doen . Nadat het voorstel is aangenomen volgen de moties. In moties vraagt de raad aan het college van burgemeester en wethouders om iets te doen.
Omgevingsdienst IJmond
Na het actualiteitenuurtje stond een zienswijze over begrotingswijziging van de omgevingsdienst IJmond (ODIJ). De ODIJ voert namens en vóór veertien gemeenten en de provincie Noord-Holland taken uit op het gebied van milieutoezicht en handhaving. De ODIJ vraagt om meer geld omdat ze de taken nu niet goed kunnen uitvoeren. De zienswijze is door het college gemaakt en de raad neemt een besluit of de zienswijze akkoord is. Er werd een amendement ingediend met een toevoeging op de zienswijze. Hierin stond dat de ODIJ met voortgangsrapportages moet aangeven dat de extra bijdragen leiden tot het wegwerken van achterstanden. De raad besloot positief over zowel het amendement als de zienswijze.
Informatievisie
De informatievisie gaat over digitalisering en informatievoorziening. Het geeft aan welke verwachtingen en behoeften de gemeente heeft op het gebied van onder andere informatiesystemen en AI. Fracties gaven aan dat digitalisering belangrijk is maar dat er ook ruimte moet blijven voor persoonlijk contact met inwoners. De raad stemde in met de visie.
Najaarsnota
Na een pauze ging de vergadering verder met de najaarsnota. De najaarsnota geeft een beeld hoe het gaat met de uitvoering van de begroting 2024. Er was een amendement om overgebleven geld van de energietoeslag slim in te zetten zodat mensen niet in de problemen komen. Na een onderling debat werd het amendement aangepast en vervolgens aangenomen. Ook de najaarsnota werd aangenomen.
Begroting
Daarna stond de begroting 2025 op de agenda. Er was een statement van alle fracties. De raad had de vorige maand een niet geredigeerde begroting ontvangen. Daags voor de vergadering kreeg de raad een begroting waar tekstuele aanpassingen in zaten. Er was geen tijd om deze aanpassingen te lezen. De raad vroeg aan de wethouder of hij kon toezeggen dat er geen inhoudelijke wijzigingen waren. Dit was het geval waardoor er over de begroting kon worden vergaderd. De raad gaf aan dat ze een volgende keer op tijd de geredigeerde begroting wil zodat ze een zorgvuldig besluit kunnen nemen.
Amendementen en moties
Er werd gestart met het behandelen van de amendementen. Veel amendementen gingen over het veilig stellen van financiën voor kwetsbare kinderen en inwoners. De meeste amendementen werden, soms iets aangepast, aangenomen.
Voordat er werd gestemd over de begroting gaven de fracties een stemverklaring over de begroting. Vrijwel iedereen blikte vooruit naar de ravijnjaren die naderen. De gemeente komt de komende jaren veel geld tekort. Dit komt vooral doordat er vanuit het rijk minder geld naar de gemeente gaat maar er komen wel taken bij. Er ligt nu dan ook een beleidsarme begroting omdat er weinig ruimte is om grote nieuwe projecten te starten. De raad stemde in met de begroting.
Nadat de begroting was aangenomen waren er nog moties. Moties over het voortzetten van zomerpret voor kinderen en een nieuwe impuls aan impulsprojecten kregen een meerderheid. Een aantal andere moties niet.
Schnellbootbunker behouden
De vergadering eindigde met een motie vreemd. Dit is een motie die niet hoort bij een agendapunt. Het college werd verzocht om actie te ondernemen om de Schnellbootbunker in IJmuiden. Deze motie werd aangenomen.
Hiermee kwam een eind aan een lange maar belangrijke vergadering. De volgende raadsvergadering is op 28 november. De vergadering is terug te zien via de website van de gemeenteraad en via RTV Seaport