Stem op 6 juni voor het Europees Parlement

15 mei 2024
Actueel nieuws

Op donderdag 6 juni 2024 mag u weer naar de stembus. Op deze dag zijn de Europees Parlementsverkiezingen. We kiezen dan de Nederlandse leden die ons de komende 5 jaar in het Europees Parlement mogen vertegenwoordigen. U heeft u stempas inmiddels ontvangen.

Wat is het Europees Parlement

Het Europees Parlement bestaat uit 720 gekozen leden. 31 leden komen uit Nederland. Zij zitten er allemaal namens politieke partijen. Hoe meer stemmen een partij krijgt bij de verkiezing, hoe meer zetels (en dus leden) ze krijgen in het Europees Parlement. De Nederlandse leden werken samen met leden van partijen uit andere landen die dezelfde ideeën hebben.

De taken van het Europees Parlement

De leden van het Europees Parlement praten over hoe de Europese Unie dingen moet regelen. Ze maken en beslissen over nieuwe wetten. Dit doen ze samen met vertegenwoordigers van de regeringen van de EU-landen.
Deze wetten hebben invloed op de levens van inwoners in de Europese Unie. Ze gaan bijvoorbeeld over de economie, armoedebestrijding, klimaat en veiligheid. 
Het Europees Parlement keurt de EU-begroting goed en controleert hoe het geld wordt uitgegeven. Ze benoemden ook de voorzitter

Informatie over partijen en kandidaten

Voor de verkiezing ontvangt u thuis een overzicht met alle kandidaten die meedoen. Ook via kiesraad.nlexterne-link-icoon vindt u informatie over de politieke partijen en kandidaten die meedoen aan de verkiezing. Op de websites van de partijen leest u hun plannen.

Uw stem telt!

Kijk voor een stemlokaal bij u in de buurt op waarismijnstemlokaal.nlexterne-link-icoon of ga voor meer informatie naar velsen.nl/verkiezingen
Weet u nog niet op wie u gaat stemmen? Via stemwijzer.nlexterne-link-icoon kunt u erachter komen welke partijen aansluiten op uw voorkeuren.