Regelmatig worden er in de gemeente Velsen lege lachgaspatronen gevonden. Lachgas wordt vaak door jongeren gebruikt om high te worden. Het gebruik geeft een korte, sterke roes en een gevoel van euforie. Maar het gebruik is niet zo onschuldig als wordt gedacht. Je kunt misselijk en duizelig worden van het gebruik, hoofdpijn krijgen of zelfs flauwvallen. Ook kan het gebruik van lachgas zorgen voor een (tijdelijk) zuurstofgebrek en een tekort aan vitamine B12, waardoor je hersen- en zenuwbeschadigingen kunt oplopen. Daarnaast kun je ernstige brandwonden oplopen doordat je huid bevriest zonder dat je het merkt.

Burgemeester Frank Dales: “Een veilig Velsen creëren we met elkaar, dus ook op het gebied van drugspreventie. Het is een samenspel tussen het nemen van voorzorgsmaatregelen, het delen van informatie en het nemen van verantwoordelijkheid.”

Wat is lachgas?

Lachgas is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het wordt legaal verkocht als gaspatronen voor slagroomspuiten. Gebruikers vullen ballonnen met dit gas om het vervolgens in te ademen om high te worden.

Zero-tolerance beleid

De gemeente Velsen hanteert tegen drugs een zero-tolerance beleid. Dit betekent dat er geen drugs, waaronder ook lachgas, verkocht mag worden in horecaondernemingen of tijdens evenementen. En dat hier proactief op gecontroleerd wordt, bijvoorbeeld tijdens een bezoek van de mysteryshopper. Ben je toch in het bezit van drugs op een evenement en wordt je betrapt? Dan worden zowel je drugs als je toegangskaartje ingenomen.