Vooral in het Burgemeester Rijkenspark is er stevig gesproken tussen voor- en tegenstanders van een gedeeltelijk afsluiten van het park voor loslopende honden.

Bij de overdracht van het Burgemeester Rijkenspark aan Gemeente Velsen in 1930, zou zijn afgesproken dat dit park altijd vrij voor honden toegankelijk zou zijn. Uit onderzoek bij het Noord-Hollands Archief is dat niet gebleken. Gemeente staat open voor bewijzen die dit toch aantonen. 

Ook zijn er vragen gesteld of er een lijst bestaat met honden die een hoog risico zijn vanwege hun agressieve karakter. De Rijksoverheid heeft zo’n lijst samengesteld van hoog-risico honden. Velsen gaat nog beleid maken ten aanzien van de honden die op de lijst staat (denk o.a. aan verplichte gedragscursus). Op basis van de APV kan het college een muilkorf- en/of aanlijnplicht opleggen als het een hond gevaarlijk vindt.

Men wil het peuterbad, kabouterdorp en het evenementenveld graag behouden. Ook hecht men aan de ecologische en cultuurhistorische waarden in het park. Bijvoorbeeld door het oude plaveisel weer zichtbaar te maken. Nette paden met woeste randen en aandacht voor de beek aan de Wüstelaan. Voor de veiligheid van de honden zouden er een natuurlijke afscheiding van takken kunnen komen aan de randen van het park en bij de speelplekken, eventueel met klaphekjes.

Andere punten uit Parkenpraat zijn:

  • Borden met gedragsregels (op een ludieke manier)
  • Blindengeleidelijn of geleidepad
  • Opritjes voor scootmobielen
  • Heldere afspraken over waar honden wel of niet mogen loslopen
  • Gefaseerd riet maaien.
  • Geen toegang na zonsondergang

Uitkomsten enquête

PDFUitkomsten enquête Spaarnberg en Burg Rijkenspark