Tussen half oktober en half december 2018 gaan we onderzoeken hoe de parken die in het beheer zijn van de gemeente Velsen gebruikt worden. En of er misschien aanpassingen nodig zijn zodat iedereen, ook in de toekomst, van deze parken gebruik kan blijven maken. Belangrijk is dat de natuurlijke kwaliteit van deze parken blijft bestaan of zelfs nog verbetert. Dat is immers de reden waarom mensen naar parken toe gaan.

Parkenpraat

Aanleiding voor dit onderzoek is het gebruik van deze parken door hondenliefhebbers. Zij gebruiken deze parken om hun hond(en) uit te laten en ze de gelegenheid te geven om actief bezig te zijn. Dit gaat meestal goed. Maar er zijn ook mensen, kinderen en volwassenen, die honden niet prettig vinden en deze liever mijden.  Hoe gaan we hiermee om?

Wat gaan we doen?

 • Tussen 17 oktober en 4 november is er digitaal onderzoek gedaan via een enquête. Iedereen kon aan dit onderzoek meedoen. Omwonenden van de parken kregen een brief met daarin de uitnodiging om aan dit onderzoek mee te doen.
 • Gesprekken met inwoners en belanghebbenden zoals natuurorganisaties, hondenuitlaatservices, sportorganisaties, maneges etc. Deze worden georganiseerd op locaties in de buurt van de parken. Aanvang 19.00 uur op:
  • 26 november voor de parken Velserbeek, Hoogergeest en Schoonenberg
  • 28 november voor het Wijkeroogpark en Rooswijkpark
  • 10 december voor het Burgemeester Rijkenspark en Spaarnberg
  • 12 december voor het park aan de Willebrordstraat en het Watertorenpark

Waar gaat parkenpraat niet over?

 • Parkenpraat gaat niet over het hondenbeleid (bijvoorbeeld hondenbelasting) in Velsen. Het is vooral bedoeld om te praten over het gebruik van parken. Daar lopen zowel mensen met, als zonder honden.
 • Parkenpraat gaat niet over Park Beeckestijn. Dit park is geliefd bij veel mensen, maar niet in beheer van Gemeente Velsen.

Over welke parken gaat het?

 1. Velserbeek (Velsen-Zuid)
 2. Hoogergeest (Velsen-Zuid/Driehuis)
 3. Schoonenberg (Velsen-Zuid/Driehuis)
 4. Park aan de Willebrordstraat (IJmuiden)
 5. Watertorenpark (IJmuiden)
 6. Burgemeester Rijkenspark (Santpoort)
 7. Spaarnberg (Santpoort)
 8. Wijkeroogpark  (Velsen-Noord)
 9. Rooswijkpark (Velsen-Noord)    

Niet goed leesbaar? Bekijk de kaart in PDF-formaat hier:
PDFParken overzicht - Parkenpraat.pdf

Heeft u vragen over het onderzoek?

Mail deze dan naar parkenpraat@velsen.nl of reageer via Facebook.