Op 18 november hebben leerlingen van de Jan Campertschool samen met wethouder Marianne Steijn en het Pieter Vermeulen Museum gesproken over het vergroenen van schoolpleinen. Op basis van dit gesprek is een motie geschreven waarin één oproep centraal staat: ‘Help scholen met het vergroenen van schoolpleinen!’. Door een motie te schrijven hebben de leerlingen een actief aandeel in het lokale klimaatbeleid. Deze motie is op 26 november door alle gemeenteraadsfracties ingebracht.

 

Leerlingen van de Jan Campertschool hebben het door: een groen schoolplein heeft veel voordelen: het is goed voor het milieu, het is gezond en spelen krijgt een extra dimensie. Op 18 november gingen de leerlingen van groep 7 daarom aan de slag met een missie: hoe kunnen we ons schoolplein vergroenen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat nóg meer schoolpleinen in de gemeente worden vergroend?

Motie

Samen met wethouder Marianne Steijn en het Pieter Vermeulen Museum zijn ze daarom aan de slag gegaan met het schrijven van een motie. Hiermee konden de leerlingen dit onderwerp op de agenda zetten van de gemeenteraad. Het is een manier om aandacht te vragen. In de motie geven ze aan dat het vergroenen van schoolpleinen veel voordelen heeft. Groen neemt bijvoorbeeld water op, waardoor er minder wateroverlast is bij heftige regenbuien. En groen zorgt ook dat de omgeving koeler is bij extreme hitte. Wethouder Marianne Steijn: ‘Het vergroenen is dus goed voor het milieu, maar nog belangrijker voor de leerlingen is dat een groene schoolomgeving sociale en gezondheidsvoordelen heeft. Zo gaan leerlingen meer bewegen, ontwikkelen ze zich motorisch beter, hebben ze een betere concentratie en doen ze vaker en beter mee’.

Jan Campert gaat alvast van start

De Jan Campertschool is alvast van plan om te beginnen met het vergroenen van schoolpleinen. Zij wachten het antwoord van de motie niet af. Zij gaan aan de slag met het vergroenen door veel van de tegels van het schoolplein weg te halen en door het plaatsen van bomen en struiken op het speelplein. De motie zet vergroenen van schoolpleinen bestuurlijk op de agenda en kan zo ook andere scholen helpen deze stap te zetten: het heeft tenslotte alleen maar voordelen! De gemeente gaat de wensen, financiële mogelijkheden en het draagvlak bij de scholen in kaart brengen. Wethouder Sebastian Dinjens heeft duurzaamheid, groen én jeugd in zijn portefeuille. Hij juicht het vergroenen van schoolpleinen toe: “Elk stukje extra groen in Velsen helpt om klimaatverandering tegen te gaan. En voor kinderen is het ook beter én leuker om in een groene omgeving te kunnen spelen. Een win-win-situatie dus.”

Duurzaam Velsen

Velsen is op weg naar een duurzame, klimaatneutrale gemeente. Één van de aandachtspunten hierbij is klimaatverandering. Het vergroenen van onze leefomgeving zorgt voor bescherming tegen regen en hitte en helpt klimaatverandering tegen te gaan. Samen gaan we voor een duurzaam Velsen.

Meer informatie over vergroenen? www.duurzaamvelsen.nl
Meer informatie over het project schoolpleinen vergroenen van PVM? https://www.pietervermeulenmuseum.nl/