Beste Velsenaren,

Nog even en 2021 ligt achter ons. Another year over… en corona is nog niet weg uit ons leven. 

We zitten opnieuw in een lockdown. Omdat het niet goed gaat met de besmettingen en de gevolgen die dat heeft voor de zorg. Toch staan we er anders voor dan een jaar geleden. Velen van ons zijn inmiddels gevaccineerd. We ‘boosteren’. Het vaccin helpt de gevolgen van besmetting in te perken. Zo vechten we terug tegen het virus. 

We vechten ook terug met de lockdown maatregelen. Die doen tegelijkertijd pijn omdat we elkaar maar beperkt kunnen ontmoeten. Die pijn voelen wij allemaal en onze ondernemers zeker. We leven met hen mee. Laten we hen ook helpen waar we kunnen. De Velsense ‘ik koop lokaal’ actie maakt mij trots en ik roep iedereen op hieraan mee te blijven doen!

Ondanks de beperkingen maken we van de jaarwisseling hopelijk een mooi feest. Oliebollen, met een glas in de hand elkaar het beste wensen. Maar ik weet ook dat er spannende dingen kunnen gebeuren en daarom ben ik altijd blij als we met zijn allen weer gezond opstaan op 1 januari.

Vorig jaar deden we dat ook, maar het blije gevoel was snel over toen ik later die dag vernam dat een jongen uit IJmuiden door opgeraapt vuurwerk zijn hand had verloren. Op dat moment krimpt je maag samen. Wat een drama, wat een verdriet. En de gevolgen zijn voor altijd. Daarom mijn hartstochtelijke oproep: pas op jezelf en kijk naar elkaar om.

Er geldt een vuurwerkverbod maar de realiteit is dat er vuurwerk afgestoken wordt. Dat horen we nu al. Dus alsjeblieft: houd je kinderen in de gaten, praat met ze over de gevaren.

En op nieuwjaarsdag, als er vuurwerkresten liggen: pak met je buren de bezem om het op te vegen. Ja, HVC begint in het nieuwe jaar weer met de schoonmaakwerkzaamheden, maar niet op 1 januari. En het is een illusie om te denken dat met een HVC-veegronde alles weg is. Dus laten we het samen doen. En bedenk daarbij: ieder niet ontploft stuk vuurwerk dat opgeruimd is, maakt ons veiliger. 

Samen vormen we de Velsense gemeenschap. Samen kunnen we heel veel, met elkaar en voor elkaar. Laten we ons daar bewust van zijn. Vandaag, morgen, en alle dagen van het komende jaar.

Mijn wens voor 2022 is dat het jou en alle andere Velsenaren goed gaat. Dat we gezond en veilig zijn. Nogmaals: pas op jezelf en kijk om naar de ander. Laten we er zo een mooi en gelukkig jaar van maken. En natuurlijk: heb lief! 

Jouw burgemeester, 
Frank Dales

Portret burgemeester Frank Dales