Vorig jaar hebben we maatregelen genomen tegen de eikenprocessierups. Zo hebben we onder andere nestkastjes opgehangen om vogels aan te trekken die de rupsen eten. Tijdens een jaarlijkse vogeltelling blijkt dat veel van deze nesten nu inderdaad gebruikt worden door vogels!

Waar hebben we de nestkastjes opgehangen?

In de buitenplaats Hoogergeest zijn in totaal 30 nestkastjes opgehangen, waarvan er 24 bezet zijn door pimpelmezen en koolmeesjes.

In het Burgemeester Rijkenspark zijn 20 nestkastjes geplaatst, waarvan 15 bezet zijn door vooral pimpelmezen.

Op de Westerbegraafplaats zijn 15 nesten geplaatst, 9 hiervan zijn bezet door koolmeesjes.

In Beeckestein zijn 39 nestkastjes opgehangen, hiervan zijn 29 bezet door vooral koolmezen.

Waarom nestkastjes?

We hangen de nestkastjes op, omdat vogels de natuurlijke vijand zijn van de eikenprocessierups. Het is dus eigenlijk een manier van natuurlijke bestrijding.

Wat kunt u zelf doen?

Wilt u zelf ook vogels naar je tuin trekken? Nestkastjes zijn makkelijk zelf te maken! De vogelbescherming heeft allerlei bouwtekeningen die u kunt gebruiken. En als u niet zo creatief bent, niet getreurd! Ze zijn ook gewoon kant-en-klaar in tuincentra te koop.

Eikenprocessierups in Velsen

Af en toe duikt er toch een nest op van de eikenprocessierups. 22 juni 2020 zijn er bijvoorbeeld nesten gevonden in park Velserbeek. De rups kan met zijn brandharen vervelende jeuk en klachten aan de luchtwegen veroorzaken, lees meer daarover op deze pagina. Als de nesten op een plek hangen waar mensen er last van hebben, verwijderen we ze.