Deze dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid eens te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat.

Overal in Velsen zijn, onder onze voeten en op plaatsen waar je het soms helemaal niet verwacht, sporen teruggevonden van een eeuwenlange bewoningsgeschiedenis. Vanaf de prehistorie is dit gebied door mensen bewandeld en bewoond. Tastbare bewijzen van hun aanwezigheid zijn achtergebleven in onze bodem, die is opgebouwd uit vele lagen, van natuurlijke aard en door menselijk handelen ontstaan. Resten in de bodem die getuigen van jagers en verzamelaars, prehistorische boeren en Romeinen.

De gemeente Velsen wil de fascinerende wereld van de archeologie beter ontsluiten voor een groot publiek en beleefbaar maken voor jong en oud. De Nationale Archeologiedagen worden dit jaar voor de vijfde keer gehouden. Een jubileumjaar en reden voor een klein feestje. Daarom heeft Velsen zich met het programma gericht op Vondsten van Vertier, hiermee een knipoog gevend naar het landelijke thema van de Open Monumentendagen van dit jaar (Plekken van plezier).

 

Programma Ruïne van Brederode, Velserenderlaan 2, Santpoort-Zuid

  • Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober is de Archeologische Werkgroep Velsen van 11.00 tot 17.00 uur aanwezig. Kinderen kunnen een archeologische vondst opgraven en een kannetje of ander gebruiksvoorwerp uit het verleden in elkaar plakken. Ook het eeuwenoude molenspel kan gespeeld worden. Heb je een in de grond gevonden voorwerp uit oude tijden? Neem het mee en kom erachter wat het is en hoe oud het is.

  • In dit weekend van de Nationale Archeologiedagen wordt ieder heel uur op het voorhof een demonstratie boemerang werpen gegeven met een moderne boemerang. Naast enkele ‘vondsten van vertier’ is ook de boemerang uit 470 v.Chr., gevonden op het Tata Steel terrein, te zien bij de kraam van de Archeologische Werkgroep Velsen.

  • In de kapeltoren van de Ruïne kan de vaste archeologische tentoonstelling ‘Wat de bewoners van Brederode achterlieten’ bezocht worden. Hier worden voorwerpen getoond die in de omringende gracht en sloten zijn gevonden. Zoals vondsten uit de 13e eeuw, de tijd dat de heren van Brederode hier woonden, maar ook voorwerpen uit latere tijden.

 

De Ruïne is geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag 12 oktober gelden de normale toegangsprijzen, te weten: kinderen van 4-11 jaar 3 euro, vanaf 12 jaar 5 euro.

Zondag 13 oktober is de Ruïne gratis toegankelijk.

 

Kijk voor meer activiteiten op www.archeologiedagen.nl.