We gaan duurzamer wonen, werken en leven. Ook in Velsen. Ons elektriciteitsverbruik neemt toe omdat we elektrisch gaan koken, rijden en in sommige gevallen ook elektrisch verwarmen. Er moet landelijk dus veel meer energie duurzaam worden opgewekt. Dinsdagavond 28 januari hebben ongeveer 40 inwoners, raadsleden en ondernemers nagedacht over hoe en waar we in onze regio energie kunnen opwekken.

Opwekken van energie uit zon en wind

Er zijn een drietal scenario’s uitgewerkt waarin is gekeken naar de kansen en mogelijkheden in de regio voor het grootschalig opwekken van energie uit zon en wind. Door over deze scenario’s te praten werd duidelijk welke waarden inwoners belangrijk vinden. Zo bleek dat inwoners zonnepanelen op grote daken, zonnepanelen boven parkeerplaatsen en windmolens langs snelwegen een goed idee vinden. Zonnepanelen boven snelwegen en windmolens in recreatie- en duingebieden waren geen optie voor de Velsenaren.

Voorstel vanuit deze regio aan het Rijk

De input vanuit Velsen en andere gemeenten wordt nu samengebracht. Uiteindelijk zal dit leiden tot een voorstel vanuit deze regio aan het Rijk. Hierin staat hoe en waar we in Velsen energie willen opwekken met zon en wind. Het zogenaamde Programma Regionale Energiestrategie (RES). Meer informatie over dit proces is te lezen op energieregionhz.nl

 

foto van de RES-bijeenkomst