Bibliotheek Velserbroek

Multifunctionele accommodatie Velserbroek

De gemeente Velsen, Stichting Bibliotheek Velsen, Welzijn Velsen en BuitenGewoon willen meer samenwerken. Zo zorgen ze dat Velsenaren die in en rond Velserbroek wonen of werken, zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van activiteiten op het gebied van educatie, cultuur, welzijn en dagbesteding. In de toekomst is er in de nieuwe accommodatie meer ruimte om bijvoorbeeld een cursus te volgen of naar een inloopspreekuur te gaan.

Multifunctionele accommodatie Velserbroek

Om deze video te bekijken gaat u akkoord gaan met de voorwaarden en privacybeleid van Youtube.

In opdracht van de gemeenteraad van gemeente Velsen wordt in Velserbroek een multifunctionele accommodatie gemaakt. Dit is een plek waar u binnen kan lopen voor een kopje koffie, maar waar u ook informatie kunt halen over (financiële) vragen over zorg of voorzieningen. En er komen welzijnsactiviteiten voor jong en oud. Heel laagdrempelig.

Door samen op te trekken vanuit één locatie is het mogelijk om nauw samen te werken en meer gezamenlijke activiteiten aan te bieden. Zo kunnen we de inwoners van Velserbroek nog beter helpen en ondersteunen.  

Wat is er tot nu toe gebeurd?

In 2021 heeft de gemeenteraad een krediet van 2,2 miljoen euro afgegeven voor de verbouwing en vernieuwing van de bibliotheek Velserbroek tot een multifunctionele accommodatie.

In het voorjaar van 2022 zijn de gemeente, Stichting Bibliotheek Velsen, Welzijn Velsen en Stichting Buitengewoon een samenwerking aangegaan om na te denken over een gezamenlijk aanbod van activiteiten.

Vanaf het voorjaar 2022 is samen met Butselaar CS Architecten gewerkt aan een voorlopig ontwerp voor de verbouwing van het pand.

Net voor de kerst 2022 heeft de gemeenteraad van Velsen ingestemd met de plannen. Sindsdien werken we aan de verdere uitwerking van de plannen tot een definitief ontwerp.

Belangrijkste onderdelen van het definitief ontwerp zijn:

  • Verschillende maatregelen die het gebouw meer duurzaam en energiezuinig maken.
  • Een grotere keuken zodat we eenvoudige maaltijden kunnen klaarmaken, denk aan soep of broodmaaltijden.
  • Een ruimte met gezellige zitjes voor de maaltijden, koffie of thee en ontmoetingen.
  • Verschillende zalen die flexibel aan te passen zijn door middel van schuifwanden. Zo maken we ruimte voor bijvoorbeeld een taalcursus, creatieve workshops, een ontmoetingsbijeenkomst of inloopspreekuur.
  • Meer toiletten.
  • Nieuw meubilair voor de Bibliotheek.
  • Meer ruimte om te studeren of te werken.
  • Een opknapbeurt van het gebouw van BuitenGewoon.

Het definitief ontwerp is inmiddels gereed en de aanbesteding voor de keuze van de aannemer is gepubliceerd.
 

Wat gaat er nu gebeuren?

In september 2023 is bekend welke aannemer het gebouw gaat verbouwen en verduurzamen. Direct daarna start de verbouwing. Het vernieuwde gebouw is rond april 2024 klaar. 

Tijdelijke plek bibliotheek

Tijdens de verbouwing is de Bibliotheek in Velserbroek gesloten. Deze zomer verhuist de bibliotheek naar De Beekvliet. In deze school achter de Hofstede krijgt de bibliotheek tijdelijk de beschikking over een aantal klaslokalen. Vanaf begin september gaat deze tijdelijke locatie open.  Van maandag 7 augustus t/m 2 september is de bibliotheek gesloten vanwege de voorbereiding van de verhuizing.

Tijdelijke plek BuitenGewoon

BuitenGewoon verhuist half augustus 2023 naar Jongerencentrum De Koe. In deze locatie van Welzijn Velsen zetten zij hun activiteiten voort totdat de bestaande locatie is verbouwd. 

De Hofstede

De afgelopen maanden hebben alle partijen die betrokken zijn bij de Hofstede gesproken over de activiteiten voor ouderen in de Hofstede en in de multifunctionele accommodatie: de gemeente Velsen, Welzijn Velsen, Zorgbalans, Velison (eigenaar) en het Bestuur Activiteiten Commissie De Hofstede (namens de bewoners van de Hofstede). 

De uitkomst van deze gesprekken is dat er een volwaardig programma in De Hofstede blijft bestaan met professionele begeleiding. Ook is er aandacht voor een doorontwikkeling in de toekomst en samenwerking met de multifunctionele accommodatie Velserbroek. Voor de multifunctionele accommodatie wordt een eigen programma ontwikkeld met extra activiteiten. Ouderen van de Hofstede zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze activiteiten. 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond de verbouwing van de Bibliotheek en BuitenGewoon? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief. Stuur een e-mail naar mbotman@velsen.nl.

Contact 

Domein Samenleving  Wim Gravemaker via wgravemaker@velsen.nl of telefoonnummer 06 40470834.

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.