Maandag 25 november lanceerde gemeente Velsen de campagne #SafeStreets tegen onveiligheid op straat. Op deze manier maakt de gemeente inwoners bewust van het probleem van straatintimidatie, vooral gericht tegen vrouwen.

Veilig voelen op straat

Op scholen, sportverenigingen, in de bibliotheek en in jeugdcentra hangen er posters en liggen er folders. De boodschap wordt ook uitgedragen op social media en op straat zijn zinnen in (guerrilla)graffiti te zien. Doel van de campagne: mensen wijzen op het probleem van seksuele intimidatie in de openbare ruimte en het onderwerp bespreekbaar maken waardoor gedragsverandering ontstaat. Met #SafeStreets sluit de gemeente aan bij “Orange the world”, de wereldwijde campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Initiatief van de gemeenteraad

Vorig jaar nam de gemeenteraad een motie aan om in Velsen met dit onderwerp aan de slag te gaan. De gemeente sloot aan bij het project SafeStreets van UN Women, de burgemeester gaf hiervoor het startschot. Burgemeester Frank Dales: “Vrouwen moeten zich altijd en overal veilig voelen zonder lastiggevallen te worden. Nafluiten op straat, ongewenste opmerkingen en handtastelijkheden, dat moet stoppen. Deze campagne levert hier een bijdrage aan.”

Geef het door

De campagne loopt tot en met 12 december. Wie meer wil weten over SafeStreets, kan op de bovengenoemde plekken een folder meenemen. Zie je op straat de zinnen “Laat het fluiten aan de vogels over” en “Sissen past slangen beter”? Neem een foto en geef het door op social media met #SafeStreets!

 Kijk voor meer informatie over #SafeStreets op safestreets.unwomen.nl.

 

Burgemeester Dales met poster

 

Stopetegels met daarop Laat het fluiten aan de volges over #safestreets Gemeente Velsen