Op donderdag 15 april wordt tijdens de nationale Kinderklimaattop 2021 het allereerste Kinderklimaatakkoord ondertekend. 23 groepen 7 en 8 van basisscholen verspreid over heel Nederland bedachten welke afspraken zij het belangrijkste vinden om verdere klimaatverandering te voorkomen. Maar wat vind jij? Welke afspraak springt er voor jou uit? Breng je stem uit tijdens de Kinderklimaattop! Klimaatverbond Nederland, Pieter Vermeulen Museum en Gemeente Velsen roepen Nederland op om van zich te laten horen.

Kijk 15 april live mee van 13.00 tot 14.00 uur om mee te stemmen. 

Wil je vanaf 10:00 uur al meekijken? Join via zoom! https://us02web.zoom.us/j/3505190394

Nationaal Kinderklimaatakkoord: Verdrag van Velsen

Elk jaar maken wereldleiders nieuwe afspraken om verdere klimaatverandering te voorkomen. Maar wanneer krijgen de kinderen het voor het zeggen? De Kinderklimaattop geeft kinderen een stem en een podium. Het gaat tenslotte om hun toekomst! Dit jaar hebben basisschoolklassen uit héél Nederland bepaald welke afspraken nodig zijn om klimaatverandering te stoppen, ons hierop aan te passen en hoe we de gevolgen zo eerlijk mogelijk aanpakken met elkaar. Deze afspraken komen in een heus Kinderklimaatakkoord te staan dat 15 april 2021 digitaal wordt ondertekend. Het decor van de top is de raadzaal van Gemeente Velsen.

Kijk je mee via YouTube?

Vanaf 10 uur zijn de kinderen in conclaaf, maar we roepen iedereen op om 15 april vooral van 13.00 tot 14.00 uur mee te kijken via YouTube. Kinderen, ouders, leraren, ondernemers, bestuurders, iedereen kan tijdens deze live-uitzending stemmen welke van de drie afspraken bovenaan het Kinderklimaatakkoord moeten komen. De drie belangrijkste afspraken van de kinderen worden live in de raadzaal van Gemeente Velsen uitgekozen.

Beslissers kijken mee: bedrijven, wethouders, maatschappelijke organisaties en verenigingen. Ook wordt tijdens de live-uitzending de Philip de Roo-prijs uitgereikt aan de klas met de beste en meest inspirerende poster. Deze poster hebben de kinderen voorafgaand aan de Kinderklimaattop gemaakt om de afspraken te verbeelden.

Kinderklimaatakkoord naar de Tweede Kamer

Zodra de stem van de kinderen is vastgelegd in het Nationale Kinderklimaatakkoord, wordt het akkoord door Klimaatverbond Nederland en Gemeente Velsen aangeboden aan de Tweede Kamer. Een groepje kinderen gaat – indien de coronamaatregelen het toelaten-  samen met Petra Lettink, de directeur van Klimaatverbond en Sebastian Dinjens, wethouder Duurzaamheid en Jeugd van Gemeente Velsen, op weg naar Den Haag om het akkoord landelijk onder de aandacht te brengen.