Kinderen debatteren over hun ideeën voor Velsen

19 april 2023
Gemeenteraad
Kinderen presenteren voorstellen

Op woensdagochtend 19 april 2023 vond een officiële kinderraadvergadering plaats in het gemeentehuis. De jonge woordvoerders van de groepen 7 van zes basisscholen presenteerden hun ideeën voor Velsen. Na het debat onder leiding van burgemeester Frank Dales brachten de kinderen hun stem uit. Het winnende idee was van basisschool Het Kompas met het plan voor spelactiviteiten in de natuur. Zij kregen een cheque van 5.000 euro om dit voorstel daadwerkelijk uit te voeren.

Aan de kinderraad deden 6 basisscholen mee: De Toermalijn, De Zefier, Het Kompas, De Origon, De Rozenbeek en De Floriant. Van elke school namen 5 leerlingen plaats aan de raadstafel als kinderraadsleden.

Burgemeester Frank Dales gaf alle kinderen een hand en opende daarna de officiële vergadering van de kinderraad. Hij is trots dat zoveel scholen meedoen aan de kinderraad. ‘In een raadsvergadering is het belangrijk om elkaar te overtuigen, maar ook om naar elkaar te luisteren. Probeer er samen uit te komen en elkaar te helpen zodat je samen goede dingen kunt bereiken voor Velsen’, drukte de burgemeester de leerlingen op het hart.

Ideeën voor Velsen

Welk idee hebben de leerlingen voor de kinderen van Velsen? In de raadzaal deden de jonge woordvoerders van de scholen hun voorstellen uit de doeken. 10 leden van de volwassen gemeenteraad luisterden met belangstelling naar de ideeën van de kinderen.

De Floriant

Tegels eruit, struiken en bomen erin op Grote Buitendijk zodat er een mooi groen plein ontstaat. Dat was het voorstel van De Floriant. Ook hadden zij het idee opruimmiddagen te organiseren.

Het Kompas

Het Kompas stelde voor om activiteiten in de natuur te organiseren, zodat kinderen meer naar buiten gaan. Dit wordt bereikt met spellen, speurtochten, verrekijkers, koekjes en limonade, te beginnen met de Heerenduinen.

De Origon

 De Origon deed het voorstel om een boomstam in het Duinpark te plaatsen die gebruikt kan worden als trimtoestel, zodat meer mensen lekker gaan bewegen in de buitenlucht.

De Rozenbeek

De Rozenbeek bedacht een oplossing tegen (honden)poep en zwerfafval op straat, grasveldjes en speelplaatsen: extra prullenbakken en een beloning (hondensnoepje) voor het opruimen van hondenpoep.

De Toermalijn

Een grote opruimdag waaraan zoveel mogelijk kinderen en ouders uit Velsen meedoen. Dat is het idee van De Toermalijn. Het geld wordt besteed aan prikkers, afvalzakken en hesjes.

De Zefier

De Zefier had het plan voor een opruimactie, op schoolpleinen, bossen en grasveld bij de Heerenduinen en speeltuinen aan zee.

Debat

In een echte kinderraadsvergadering kan een debat natuurlijk niet ontbreken. Burgemeester Frank Dales leidde het debat van de bevlogen kinderraadsleden. De kinderen probeerden elkaar te overtuigen van hun ideeën.

Stemming

Uiteindelijk mochten de jonge politici hun stem uitbrengen over de voorstellen van hun leeftijdsgenoten. Een stemcommissie van de volwassen raadsleden telde officieel alle stemmen. Het winnende idee was die van Het Kompas, voor spelactiviteiten in de natuur. Burgemeester Frank Dales reikte een cheque van € 5.000 uit, waarmee dit plan daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.

Terugkijken

De kinderraad is een idee van de gemeenteraad van Velsen. De raadsleden hopen kinderen op jonge leeftijd al te interesseren voor politiek. De vergadering van de kinderraad werd live uitgezonden en opgenomen. Terugkijken kan via de website van RTV Seaport.

In 2024 organiseert de gemeenteraad weer een kinderraad.

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.