Op donderdag 18 april tussen 19.00-21.00 uur vindt in Cineworld Beverwijk de startbijeenkomst van het project Hollandse Luchten plaats.

Hollandse Luchten is een onderzoeksproject waarbij inwoners van de regio IJmond zélf de luchtkwaliteit van hun omgeving kunnen meten. De metingen richten zich op fijnstof en op stikstofdioxide in Wijk aan Zee, Beverwijk, IJmuiden en Velsen. Een bron van fijnstof is bijvoorbeeld wegverkeer. Industrie is een bron van stikstofdioxide. Langdurige blootstelling aan deze stoffen hebben een schadelijk effect op de gezondheid. Experts en beleidsmakers willen vervolgens graag samen met de inwoners metingen analyseren.

Wat is het doel van onderzoeksproject Hollandse Luchten?

Het doel is om met elkaar  beter inzicht krijgen in de luchtkwaliteit van de IJmond-regio door een zo breed mogelijk meetnetwerk op te zetten.

Wat houdt de startbijeenkomst van Hollandse Luchten in en voor wie is het bedoeld?

Woont u in de IJmond-regio en wilt u zelf de luchtkwaliteit in kaart brengen? En/of wilt u samen met andere  inwoners, experts en beleidsmakers kijken wat er met deze gegevens mogelijk is? Heeft u concrete vragen over luchtkwaliteit in uw buurt? Kortom, wilt u meedoen met Hollandse Luchten? Meld u dan aan voor de startbijeenkomst via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-startbijeenkomst-hollandse-luchten-5... en kom alles te weten over het project.

Programma

Tijd Omschrijving
18:30 uur Inloop
19:00 uur Opening & introductie door Adnan Tekin (Provincie Noord-Holland)
19:10 uur Zelf luchtkwaliteit meten: hoe & waarom? door Judith Veenkamp (Waag)
19:25 uur Mini-college luchtkwaliteit door RIVM + vragen
19:50 uur Lokale initiatieven en bewoners aan het woord
20:05 uur Luchtkwaliteitsquiz door Waag
20:25 uur Actie en vervolgstappen
20:30 uur Naprogramma in de foyer

Ik wil meedoen aan het project Hollandse luchten, hoe kom ik aan een meter?

Wilt u ook een meter aanvragen en ophangen om de luchtkwaliteit van uw omgeving in kaart brengen, of wilt u helpen met het analyseren van de data, kijk dan voor meer informatie op hollandseluchten.waag.org