Op 15 plaatsen in de gemeente staan ondergrondse containers voor textiel. Daar kan u het hele jaar door oude kleren en textiel in gooien. Er worden daarnaast zo’n 6 keer per jaar inzamelacties langs de deur gehouden door 'goede doelen organisaties'.

Met het apart houden van oud textiel en schoeisel maakt u anderen blij...

U kunt uw oude textiel kwijt in de textielcontainers die op 15 plekken in de gemeente staan opgesteld. Let u wel op dat het verpakt is in een goed afgesloten plastic zak. Er worden daarnaast zo’n 6 keer per jaar inzamelacties langs de deur gehouden door 'goede doelen organisaties'. Dat gebeurt met toestemming van HVC en de gemeente, in dat geval ontvangt u van de instelling een voorbedrukte plastic zak. Daarmee verwachten we meer textiel apart in te zamelen. Immers textiel dat apart wordt ingezameld hoeft dus niet tegen hoge kosten met het restafval te worden verbrand.

Oud textiel wordt in Velsen door de stichting OIG gesorteerd voor vrijwilligersvervoer

Op 15 plaatsen in de gemeente staan ondergrondse containers voor textiel. Daar kan u het hele jaar door oude kleren en textiel in gooien. Ieder jaar zamelt OIG zo’n 300.ooo kilo in. OIG heeft een vrachtwagen met een ploeg van 12 vaste chauffeurs en bijrijders. Die legen elke dag de containers.

De kleding wordt eerst uitgezocht. Mooie kledingstukken worden in de verkoopruimte van OIG verkocht, de rest gaat naar een sorteerbedrijf. Wat nog geschikt is voor gebruik in Afrika of Oost-Europa wordt er daar uitgehaald. Maar ook het overige textiel (dat zijn dus ook oude lappen en sokken) krijgt uiteindelijk een nieuwe bestemming.

Overig textiel wordt gebruikt voor poetslappen voor garages of machinefabrieken, als vulling voor matrassen, de productie van dekens, vilt voor geluidsisolatie of garens voor vloerbedekking. U kunt uw oude textiel dus prima kwijt in de textielcontainers die in de gemeente staan opgesteld (zie ook de website van OIG voor de containerlocaties). Let u wel op dat uw textiel goed verpakt is in een afgesloten plastic zak.

Textiel: Wat wel en wat niet?

Stapel oude spijkerbroekenWat mag wel als textiel worden ingeleverd?

  • Kleding
  • Schoeisel (per paar gebonden)
  • Handdoeken
  • Lakens, dekens en kussens
  • Lappen stof (theedoeken en handdoeken)
  • Tafellakens
  • Gordijnen
  • Pluchen knuffels

Wat mag niet als textiel worden ingeleverd?

  • Sterk vervuild textiel (bv. vervuild met olie/verf)