Per jaar gooien wij in Nederland ruim 8 miljoen elektrische en elektronische apparaten weg. Dat is goed voor zo’n 134 miljoen kilo afval. Hiervan bestaat 20 miljoen uit kleine apparaten, zoals scheerapparaten, waterkokers en mixers.

Elektrische apparaten zijn uitermate geschikt voor hergebruik. Ze bestaan uit een groot aantal onderdelen die prima opnieuw zijn te gebruiken. Daarom is het nodig ze apart in te zamelen. Wanneer het gaat om grote apparaten zoals koelkasten of wasmachines, vindt men dit eigenlijk vanzelfsprekend. Een klein elektrisch apparaat verdwijnt helaas toch nog vaak in de grijze afvalcontainer. Terwijl juist ook deze ‘kleintjes’ hun weg naar hergebruik zouden moeten krijgen.

Er zijn verschillende manieren om uw kleine elektrische apparaten de mogelijkheid tot hergebruik te bieden. U kunt ze inleveren op het afvalbrengstation. Een andere mogelijkheid is de winkelier. Wanneer u een nieuw apparaat koopt, kunt u daar het oude inleveren.

U kunt de kleine elektrische apparaten ook inleveren bij de chemokar, die 2 maal per jaar door Velsen rijdt. Het rijschema kunt u bij de HVC klantenservice (digitaal en telefonisch) opvragen Alles met een stekker, adapter of batterij en dat in een boodschappentas past, kunt u bij de HVC chemokar inleveren.

Zo kunnen heel veel kleine apparaten op een milieuverantwoorde manier worden verwerkt. En belanden ze niet in de afvalverbrandingsinstallatie, wat ook minder belastend is voor ons milieu. Overigens, als het apparaat nog goed werkt, kunt u het ook naar de kringloopwinkel brengen, dan krijgt het echt een tweede leven.

Verwerking

Elektrische apparaten bestaan voor een groot deel uit materialen die opnieuw te gebruiken zijn. De verwerkingsbedrijven halen eerst de ‘gevaarlijke’ materialen zoals plastic, koelvloeistoffen en isolatiemateriaal uit de apparaten. Daarna worden alle bruikbare materialen als ijzer, koper en andere metalen uit de apparaten gehaald. Het glas uit televisies wordt bijvoorbeeld hergebruikt voor nieuwe beeldbuizen.

Voorbeelden

Koelkasten, televisies, wasmachines, haarföhns, scheerapparaten, koffiezetapparaten, rookmelders, strijkijzers, stereo-installaties, computers, printers, telefoons, cv-ketels, combiketels, wasdrogers, babyfoons, magnetrons, elektrische tandenborstels, ventilatoren, kookplaten, etc.