Bouw- en sloopafval is een verzamelnaam voor afval dat afkomstig is van een verbouwing, renovatie of sloop. Het bestaat vaak uit diverse soorten afval: hout, kunststof, steen, keramiek, beton, zand, metaal, en dergelijke. Bouw- en sloopafval is géén huishoudelijk afval of grofvuil. Het mag niet in de ondergrondse container voor restafval of in de grijze minicontainer worden gegooid.

Op het afvalbrengstation wordt bouw- en sloopafval zo veel mogelijk gescheiden en hergebruikt. Zo is puin na verwerking te gebruiken als grondstof in beton of als funderingsmateriaal in de wegenbouw. Het ingezamelde hout is bijvoorbeeld bruikbaar voor het maken van pallets en meubelplaten of wordt omgezet in energie.

Voor het hergebruiken van bouw- en sloopafval is het belangrijk dat scheiding zoveel mogelijk aan de bron plaatsvindt. Dit verhoogt de mogelijkheden tot hergebruik aanzienlijk. In een vroeg stadium scheiden betekent dat het gescheiden afval direct naar een bedrijf voor hergebruik kan worden gebracht.

U kunt uw bouw- en sloopafval wegbrengen naar een afvalbrengstation. Heeft u grote hoeveelheden afval? Dan kunt u bijvoorbeeld een Big Bag (1m3) huren via een bouwmarkt. Ook kunt u een container huren via commerciële afvalinzamelaars bij u in de buurt. HVC haalt bouw- en sloopafval niet aan huis op.

Bouw- en sloopafval: Wat wel en wat niet?

Wat mag wel als bouw- en sloopafval worden ingeleverd?

Badkuip, keukenbladen en -kastjes, vaste kasten, cv-ketels, leidingen, radiatoren, sanitair, vloeren, plafonds, binnen- en buitendeuren, kozijnen, vensterbanken, plinten, bielzen, schuttingen, straattegels, dakleer, golfplaat, pvc, keukenblok, lambrisering, kunststof schrootjes, vijver(bak), stenen.

Wat mag niet als bouw- en sloopafval worden ingeleverd?

Asfalt, klein chemisch afval (kca), huishoudelijk afval, grofvuil zoals meubels en matrassen.