Grondstoffen

Huishoudelijk afval is eigenlijk geen afval meer, maar bestaat voor een groot deel uit materialen die we kunnen hergebruiken, zogenaamde grondstoffen. Scheiden van afval en hergebruiken van grondstoffen scheelt veel geld en heeft een positief effect op de milieubelasting. Kijkt u daarvoor ook eens op www.afvalscheidingswijzer.nl/ of www.hvcgroep.nl/afval/afval-scheiden.

Grondstoffen zijn bovendien geld waard. Het deel van het afval dat we niet kunnen hergebruiken heet restafval en wordt door HVC verbrand. Die verbanding kost geld maar levert dan wel energie op, welke in Velsen gebruikt wordt voor de straatverlichting. Door huisvuil te scheiden en de hoeveelheid restafval zo laag mogelijk te houden kan dus bespaard worden op verbrandingskosten en milieubelasting.

Restafval

Wat mag wel en wat mag niet bij het restafval? Hier een overzicht. Plus tips en weetjes over restafval.

Lees verder

Groente, fruit en tuinafval (GFT)

Elke dag hebben we afval van groente en fruit, zoals klokhuizen of groenteresten. Samen met het tuinafval kan dit in de groene GFT-bak. Van dit gescheiden gft maken wij weer biogas en compost.

Lees verder

Plastic, Blik- en Drankpakken (PBD)

Het plastic verpakkingsafval wordt samen met metalen verpakkingen en lege pakken van zuivel en sappen gescheiden ingezameld. U kunt uw plastic en metalen verpakkingen en lege pakken ongewassen en eventueel met dop aanbieden.

Lees verder

Glas

Van elke glazen pot of fles die in de glasbak belandt, worden weer nieuwe glazen verpakkingen gemaakt.

Lees verder