Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of optie. Het is een feestelijke bijeenkomst over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit.  

Verklaring van verbondenheid

Iedereen die Nederlander wil worden, moet bij de naturalisatieceremonie een verklaring van verbondenheid afleggen. U belooft hiermee de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren. En de plichten te vervullen.

Ongeveer 5 dagen na de ceremonie staat u als Nederlander in de Basisregistratie Personen (BRP). Daarna kunt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Verplichting

  • Mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden, zijn verplicht aan de ceremonie deel te nemen.
  • Mensen jonger dan 16 jaar zijn niet verplicht aanwezig te zijn. Een gezaghouder (iemand die wettelijk verantwoordelijk is) is wel verplicht om aanwezig te zijn en de verklaring af te leggen.

Kunt u niet bij de ceremonie zijn?

Laat dit zo snel mogelijk weten, dan nodigen wij u uit voor de volgende ceremonie. U kunt bellen naar telefoonnummer 0255 567200 of +14 0255 (zonder kengetal).

U moet binnen 1 jaar na de beslissing dat u Nederlander kunt worden de naturalisatieceremonie bijwonen. Anders verkrijgt u de Nederlandse nationaliteit niet. U moet dan opnieuw starten met de procedure.