Informatieavond over waterstofnetwerk langs Noordzeekanaal

01 mei 2023
Duurzaam
Kaartje waarop het Noordzeekanaal te zien is met de locaties waar de bestaande leidingen liggen, en waar de nieuwe leidingen komen te liggen.

Vanaf vrijdag 28 april is een nieuwe periode gestart waarin je kunt meedenken over het waterstofnetwerk langs het Noordzeekanaal. Dit keer gaat het over de locatie waar de leidingen komen te liggen. HyNetwork Services (het bedrijf dat de leidingen gaat aanleggen) legt uit welke locaties ze nu verder gaan onderzoeken. Je kunt tijdens deze periode reageren op de plannen voor het waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied.

Je kunt tot 8 juni reageren op het document met de locaties en de Milieueffectrapportage (MER). Dit document heet het cNRD (concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau). Om dit document toe te lichten, organiseert HyNetwork Services samen met het ministerie van EZK op dinsdag 23 mei 2023 van 19:00 – 21:00 uur in de kantine van FC Velsenoord een inloopavond in Velsen-Noord. De cNRD staat op de website van RVO. Of lees de samenvatting.

Wat zijn de plannen en wie voert ze uit?

Hynetwork Services, een dochteronderneming van Gasunie, is bezig om in heel Nederland een transportnetwerk voor waterstof te maken. Dit netwerk van leidingen zorgt ervoor dat de CO₂ vrije waterstof bij industriële bedrijven terechtkomt. Maar ook dat we als Nederland waterstof kunnen vervoeren van en naar het buitenland en van en naar locaties voor waterstofimport en -opslag. We willen hierbij zoveel mogelijk gebruikmaken van bestaande leidingen die nu nog gebruikt worden voor aardgas. Op plekken waar dit niet mogelijk is, worden er nieuwe ondergrondse leidingen aangelegd.

Het Noordzeekanaalgebied (NZKG) is één van de vijf gebieden in Nederland met veel industrie. We verwachten een grote vraag naar waterstof voor de industriële processen in dit gebied. Met een landelijk waterstofnetwerk in Nederland en in het Noordzeekanaalgebied, van de IJmondregio naar het Amsterdams havengebied, zorgen we ervoor dat CO₂-vrije waterstof beschikbaar is voor de industrie in deze regio. De aanleg van dit deel van het waterstofnetwerk heeft de projectnaam Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied.

Waarom waterstof?

Het doel in Nederland is om in 2030 55% minder CO₂ uit te stoten dan in 1990. De industrie heeft een groot aandeel in de uitstoot van CO₂, omdat ze voor productieprocessen vaak gebruikmaken van fossiele brandstoffen. Door CO₂-vrije, oftewel groene waterstof in te zetten voor productieprocessen en te gebruiken als grondstof in de chemische industrie, kan de uitstoot van CO₂ in Nederland flink worden verminderd. Met een waterstofnetwerk kan een groot deel van de industrie fossiele brandstoffen inruilen voor duurzame energie.

Is waterstof veilig?

Waterstof is brandbaar en vluchtig. Het is niet giftig en blootgesteld aan de lucht verandert het weer in water. Doordat waterstof brandbaar is, moet je er zorgvuldig mee omgaan, bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat het niet ophoopt in een afgesloten ruimte. Ook moet je waterstof uit de buurt houden van vuur en andere ontstekingsbronnen. Dit zijn dezelfde soort maatregelen als die nodig zijn bij aardgas.

Wat merk ik van het waterstofnetwerk?

Op sommige plekken moeten nieuwe leidingen worden aangelegd. Die werkzaamheden zorgen tijdelijk voor overlast. We proberen deze overlast tot een minimum te beperken. Als de waterstofleidingen eenmaal zijn aangelegd merk je van het transport van waterstof door de leidingen niets meer. Net zoals bij aardgas wordt de directe omgeving van de leiding (het tracé) vrij gehouden van bebouwing voor de veiligheid. Het project Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied is gestart in september 2022. We verwachten, met een aantal tussenstappen, dat er eind 2024 een definitief besluit is voor de aanleg van het project. De werkzaamheden zijn dan in 2025 en 2026. In 2027 zou het netwerk dan in gebruik zijn.

Kan ik mijn huis of bedrijf aansluiten op het waterstofnetwerk?

Nee. Het netwerk is in eerste instantie bedoeld voor het landelijk transport tussen de vijf grote industriële clusters. Dat betekent dat huizen en kleinere bedrijven niet aangesloten worden op het waterstofnetwerk van Hynetwork Services.

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.