Support Oekraïne-bord word in de lucht gehouden tijdens demonstratie

Hulp en initiatieven Oekraïne

In het hele land zijn spontane initiatieven ontstaan om Oekraïners te helpen. Ook door inwoners van Velsen. Als gemeente ondersteunen wij deze initiatieven. Wij krijgen veel verzoeken binnen van inwoners die graag een steentje bij willen dragen. Wilt u ook meehelpen en iets betekenen? Hieronder leest u hoe dat kunt doen. De informatie passen we aan wanneer er iets wijzigt.

Opvang en woningaanbod

Ik vang thuis Oekraïense vluchtelingen op. Waar kunnen zij zich registreren?

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich registreren in de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Dat gebeurt in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt voor personen die met een identificatiebewijs kunnen aantonen dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben. Ook moeten ze een (tijdelijk) verblijfsadres hebben.

Heeft u een (tijdelijk) verblijfsadres in Velsen en kunt u aantonen dat u de Oekraïense nationaliteit hebt? Bel dan voor een afspraak met gemeente Velsen naar 0255 567200.

De laatste informatie over inschrijven vindt u bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Ik wil mijn vakantiewoning, huis of een kamer ter beschikking stellen voor Oekraïense vluchtelingen. Hoe doe ik dat?

Gemeenten werken sinds kort samen met Takecarebnb. Bij deze organisatie kunt u uw woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met u op voor een screening. Als uw woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij u matchen met de vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat u gescreend wordt. Ga naar www.takecarebnb.org/nieuws/update-oorlog-in-oekraine/ om u aan te melden.

Wat wordt er van mij verwacht als ik een woonruimte aanbiedt aan vluchtelingen uit Oekraïne?

Bij het in huis nemen van vluchtelingen komt veel kijken. Lees de tips van Takecarebnb.

Naar wat voor soort particuliere woonruimte wordt vooral gezocht?

Vooral het aanbod van zelfstandige woonruimte is welkom (Airbnb-locaties, bed and breakfasts en vakantiewoningen), zodat vluchtelingen daar wat langer zelfstandig kunnen verblijven. Heeft u dit soort woonruimte beschikbaar? Ga naar www.takecarebnb.org/nieuws/update-oorlog-in-oekraine/ om u aan te melden.

Hoe lang moet ik woonruimte beschikbaar stellen?

U kunt zelf met de Oekraïners afspreken hoe lang u de woonruimte aanbiedt. Voor de vluchtelingen is het prettig dat zij er langdurig gebruik van kunnen maken, zolang de situatie in Oekraïne onzeker is.

Kan ik een vergoeding krijgen als ik Oekraïense vluchtelingen woonruimte aanbiedt?

Er is een landelijke regeling in de maak voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Binnenkort wordt de regeling bekend gemaakt. Zodra het bekend is, laten wij het weten.

Vragen Oekraïense vluchtelingen

Ik ben gevlucht uit Oekraïne en heb een verblijfplaats nodig. Waar kan ik terecht?

De gemeente Velsen hoort bij de Veiligheidsregio Kennemerland. Samen met de 8 andere gemeentes regelen wij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne voor deze regio. De gemeente Haarlem heeft een regionaal loket geopend voor vragen over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het loket is 24/7 te bereiken via het telefoonnummer 023-5115550 en via e-mail oekrainevragen@haarlem.nl. Via het loket worden vluchtelingen die opvang zoeken genoteerd en doorverwezen naar locaties in de veiligheidsregio Kennemerland.

Hoe kan ik mij registreren in Nederland?

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich registreren in de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Dat gebeurt in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt voor personen die met een identificatiebewijs kunnen aantonen dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben. Ook moeten ze een (tijdelijk) verblijfsadres hebben.

Heeft u een (tijdelijk) verblijfsadres in Velsen en kunt u aantonen dat u de Oekraïense nationaliteit hebt? Bel dan voor een afspraak met gemeente Velsen naar 0255 567200.

De laatste informatie over inschrijven vindt u bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Kan ik van de gemeente of het rijk geld krijgen voor mijn verblijf in Velsen?

De Rijksoverheid is bezig met regelingen voor Oekraïense vluchtelingen over leefgeld en verzekeringen. Als hier meer bekend over is wordt dat hier gemeld.

Hoe lang mag ik blijven?

U kunt visumvrij door Europa (en dus ook naar Nederland) reizen dankzij een verdrag met de Europese Unie. Met een biometrisch paspoort mag u 90 dagen in ons land verblijven. Daarnaast is het mogelijk om een visum kort verblijf voor 90 dagen aan te vragen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over uw verblijfsrecht

Kunnen kinderen uit Oekraïne hier naar school?

Kinderen van 4 t/m 17 jaar die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs.

Kinderen van 4 en 5 jaar kunnen worden aangemeld op een reguliere basisschool. Dit kan elke willekeurige school in de buurt van het opvangadres zijn. Het onderwijs is gratis.

Kinderen van 6 jaar en ouder kunnen terecht bij nieuwkomersonderwijs, daar leren ze o.a. de Nederlandse taal.

Locaties Internationale Taalklas en Schakelklas

Er zijn 4 locaties waar kinderen naartoe kunnen. Ouders kunnen hun kinderen zelf aanmelden. Het onderwijs is gratis. Nadat u kind is aangemeld helpt de school met het (aanvragen van) vervoer van en naar school toe.

Basisschoolonderwijs 6 tot 12 jaar:

  • Kinderen uit Velsen-Noord kunnen worden aangemeld bij de ITK De Fakkel: Bachstraat 20, 1962 BD Heemskerk. Telefoonnummer 0251 231093. E-mail: rinket@tabijn.nl.
  • Kinderen uit de rest van Velsen kunnen worden aangemeld bij de ITK Haarlem: Pr. Beatrixdreef 6, 2033 TX Haarlem. Telefoonnummer 023 7078260. E-mail: itk@twijs.nl.

Voortgezet onderwijs (12 tot 17 jaar): 

Kinderen uit Velsen-Noord kunnen worden aangemeld bij de ISK: Van Riemsdijklaan 103, 1965 BE Heemskerk. Telefoonnummer 0251 241 944. E-mail: j.duvalois@kennemercollege.nl.
Kinderen uit de rest van Velsen kunnen worden aangemeld bij de ISK: Schoterstraat 4, 2021 HH Haarlem. Telefoonnummer 06 46227731. E-mail: info@ISKHaarlem.nl.

Ik heb medische zorg nodig. Waar kan ik terecht?

Als u staat ingeschreven bij de gemeente Velsen en u heeft medische zorg nodig, dan kunt u daarvoor terecht bij de huisarts. Als de huisarts vindt dat u zorg nodig heeft, krijgt u een doorverwijzing.

Huisarts

  • Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen bij mensen thuis kunnen naar de huisarts van het gastgezin.
  •  Oekraïense vluchtelingen die verblijven in de gemeentelijke (nood)opvang in de gemeente Velsen kunnen terecht op een speciale spreekuur op dinsdagmiddag. Tijdens het spreekuur zijn er verschillende huisartsen uit Velsen aanwezig.

Om dinsdag langs te komen moet u vooraf een afspraak inplannen met de doktersassistent. U kunt telefonisch een afspraak maken op dinsdag- en donderdagochtend tussen 9.00 tot 12.00 uur via het telefoonnummer 0636282089

De doktersassistent stelt een aantal vragen om uw hulpvraag duidelijk te krijgen. Eventueel geeft zij zelfhulp-advies. De assistent spreekt alleen Nederlands en Engels. Op dit moment is er tijdens het telefonisch spreekuur nog geen tolk beschikbaar.

Spreekuur

  • Wanneer: elke dinsdagmiddag 
  • Tijd: in overleg met de doktersassistent
  • Locatie: Huisartsenpraktijk ’t Plein, Plein 1945, 105, 1971 GC IJmuiden.

Vergoeding

Oekraïense vluchtelingen hebben geen Nederlandse zorgverzekering. De gemaakte zorgkosten wordt vergoed via de Subsidieregeling Onverzekerden van het CAK. Het gaat dan om medische noodzakelijke zorgkosten (zorg die valt onder de basisverzekering). Huisartsen, ziekenhuizen, verloskundigen en apotheken kunnen de kosten bij het CAK declareren.

Overige informatie

Initiatieven Vluchtelingenwerk Nederland

Vluchtelingenwerk Nederland heeft speciale webpagina's ingericht over vluchtelingen uit Oekraïne. Deze pagina's zijn voortdurend in ontwikkeling.

Vluchtelingenwerk Nederland in Velsen

Spreekuur

Vluchtelingenwerk Nederland biedt elke donderdag spreekuren aan voor vluchtelingen uit Oekraïne. Tijdens het spreekuur wordt er ondersteuning geboden over onderwerpen als werk, inkomen, gezondheidszorg,  en onderwijs.

  • Wanneer: elke donderdag. 
  • Tijd: vrije inloop tussen 13.30 – 15.30 uur.
  • Locatie: De Beurs, 6e etage op Plein 1945, nummer 84, 1971 GC IJmuiden.

Weggeefwinkel

Vluchtelingenwerk Nederland biedt hulpgoederen aan voor Oekraïense vluchtelingen. Verschillende soorten goederen zijn recent verzameld. Variërend van kleding tot inboedel. Dit is op maandag- en donderdagochtend gratis op te halen in Buurtcentrum de Spil.
Wanneer: vanaf 12 mei, elke maandag- en donderdagochtend. 
Tijd: open van 10.00 – 12.00.
Locatie: Buurtcentrum de Spil, Frans Halsstraat 29, 1971 VZ IJmuiden.

Voor algemene vragen bel naar Vluchtelingenwerk Velsen (0255) 522822 of mail naar averschuren@vluchtelingenwerk.nl. Alleen communicatie in het Engels en Nederlands is mogelijk.

Voorbereiden opvang Oekraïners door gemeenten

Veel inwoners van Oekraïne vluchten voor het oorlogsgeweld in hun land. We verwachten ook een toestroom van vluchtelingen naar Nederland. Vanuit de overheid is aan gemeenten gevraagd om op korte termijn locaties klaar te maken voor opvang van vluchtelingen. Dit wordt vanuit de Nederlandse Veiligheidsregio's centraal gecoördineerd. Velsen neemt haar verantwoordelijkheid en treft voorbereidingen, waaronder het zoeken naar geschikte locaties om deze mensen veilig op te vangen. Wanneer er vluchtelingen naar Velsen komen, is op dit moment nog niet bekend. Als hierover meer informatie is, maken we dat bekend via onder meer deze pagina.

Vragen over de opvang van vluchtelingen

De gemeente Velsen hoort bij de Veiligheidsregio Kennemerland. Samen met de 8 andere gemeentes regelen wij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne voor deze regio. De gemeente Haarlem heeft een regionaal loket geopend voor vragen over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het loket is 24/7 te bereiken via het telefoonnummer 023 5115550 en via e-mail oekrainevragen@haarlem.nl. Via het loket worden vluchtelingen die opvang zoeken genoteerd en doorverwezen naar locaties in de veiligheidsregio Kennemerland.

Informatie over de Russische inval in Oekraïne en de gevolgen voor Nederland

Meer informatie over de Russische inval in Oekraïne en de gevolgen voor Nederland vindt u op Russische inval in Oekraïne | Rijksoverheid.nl

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.