Support Oekraïne-bord word in de lucht gehouden tijdens demonstratie

Hulp en initiatieven Oekraïne

Nederland speelt een grote rol in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Ook onze gemeente vangt Oekraïners op. U leest hier wat er speelt en hoe u zelf Oekraïners kunt steunen.

Huisvesting

Vangt u thuis zelf Oekraïense vluchtelingen op, dan moeten zij zich registreren. Oekraïense vluchtelingen kunnen zich registreren in de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Dat gebeurt in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt voor personen die met een identificatiebewijs kunnen aantonen dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben. Ook moeten ze een (tijdelijk) verblijfsadres hebben.

Op de website van Rijksdienst voor Identiteitsgegevens leest u de laatste informatie over inschrijven.

Aanmelden woonruimte

Er zijn 2 manieren om aan de gemeente door te geven of u ruimte beschikbaar hebt voor Oekraïense vluchtelingen. 

  • Door te bellen met 0255 567200.
  • Door te mailen naar vluchtelingen.oekraine@velsen.nl.

De gemeente werkt hiervoor samen met Takecarebnb. Deze organisatie koppelt vluchtelingen aan gastgezinnen. Als u een vluchteling wilt opvangen, kunt u zich daar inschrijven. Maar u vindt er bijvoorbeeld ook tips voor opvang.

Vergoeding

Aanbieders van particuliere opvang kunnen met Oekraïense vluchtelingen afspraken maken over een vergoeding voor de huisvesting. Dit kan worden betaald uit de zogenaamde woontoeslag die Oekraïense vluchtelingen aan kunnen vragen als ze op een particulier opvangadres verblijven.

Duur van de opvang

U kunt zelf met de Oekraïners afspreken voor welke periode u woonruimte aanbiedt. Voor de vluchtelingen is het prettig dat zij er langdurig gebruik van kunnen maken, zolang de situatie in Oekraïne onzeker is.

Inschrijving

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen een afspraak maken voor inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Het gaat hierbij om vluchtelingen die door personen worden opgevangen. Vluchtelingen die tijdelijk in een hotel wonen, kunnen voor hun registratie contact zoeken met de coördinator van het hotel.

Paspoort nodig

Oekraïense vluchtelingen die zich willen inschrijven, hebben een geldig internationaal paspoort nodig. Ze kunnen een Engelstalig contactformulier gebruiken om de afspraak voor hun BRP-inschrijving te maken. 

Geen geldig paspoort

Oekraïense vluchtelingen zonder geldig paspoort kunnen hulp krijgen van de Oekraïense Ambassade in Den Haag. De ambassade controleert hun naam en identiteit. Klopt alles? Dan krijgen ze een bewijs van nationaliteit en identiteit. Dit is een document waarmee ze zich kunnen laten inschrijven in onze gemeente. De ambassade is hiervoor open van 9.00 tot 13.00 uur op maandag t/m vrijdag. Oekraïense vluchtelingen kunnen vooraf een aanvraagformulier invullen.

Leefgeld

Als een Oekraïense vluchteling niet genoeg geld heeft om van te leven, kunnen zij een vergoeding in leefgeld aanvragen. Hoe zij dat kunnen doen wordt uitgelegd op de pagina Leefgeld

Zorg 

Wat kunt u doen als zorgverlener

U kunt Oekraïense vluchtelingen noodzakelijke medische zorg geven. Ook als zij geen burgerservicenummer (BSN) hebben. De kosten voor deze zorg kunt u terugvragen. Lees op de website van het CAK hoe dit werkt.

Sinds 1 juli 2022 geldt de Regeling Medische zorg Ontheemden. Zorgverleners kunnen declaraties indienen. Meer over deze regeling is te vinden op de website van de Rijksoverheid: Informatie voor zorgverleners voor ontheemden.

Medische zorg voor Oekraïense vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen bij mensen thuis kunnen naar de huisarts van het gastgezin. Oekraïense vluchtelingen kunnen via de huisarts een recept krijgen voor medicatie. De apotheek is bekend met de regelingen die hier voor gelden. 
Oekraïense vluchtelingen krijgen medische zorg uit het basispakket vergoed. Zij hoeven geen premie of eigen risico te betalen. Zij krijgen de zorg via de ‘Regeling Medische zorg Ontheemden’ (RMO). Voor meer informatie over zorg, de RMO en vergoedingen, zie Zorgverzekeringslijn.nl.

Activiteiten Vluchtelingenwerk Nederland

Vluchtelingenwerk Nederland heeft speciale webpagina's ingericht over vluchtelingen uit Oekraïne. Deze pagina's zijn voortdurend in ontwikkeling.

Vluchtelingenwerk Nederland in Velsen

Spreekuur

Vluchtelingenwerk Nederland biedt elke donderdag spreekuren aan voor vluchtelingen uit Oekraïne. Tijdens het spreekuur wordt er ondersteuning geboden over onderwerpen als werk, inkomen, gezondheidszorg,  en onderwijs.

  • Wanneer: elke donderdag. 
  • Tijd: vrije inloop tussen 13.30 – 15.30 uur.
  • Locatie: De Beurs, 6e etage op Plein 1945, nummer 84, 1971 GC IJmuiden.

Weggeefwinkel

Vluchtelingenwerk Nederland biedt hulpgoederen aan voor Oekraïense vluchtelingen. Verschillende soorten goederen zijn recent verzameld. Variërend van kleding tot inboedel. Dit is op maandag- en donderdagochtend gratis op te halen.
Wanneer: elke maandag- en donderdagochtend. 
Tijd: open van 10.00 – 12.00.
Locatie: Achteringang Plein '45 nr. 10 in IJmuiden (ingang is aan de Raadhuisstraat).

Voor algemene vragen bel naar Vluchtelingenwerk Velsen (0255) 522822 of mail naar averschuren@vluchtelingenwerk.nl. Alleen communicatie in het Engels en Nederlands is mogelijk.

Onderwijs

Kinderen van 4 t/m 17 jaar die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs.

Kinderen van 4 en 5 jaar kunnen worden aangemeld op een reguliere basisschool. Dit kan elke willekeurige school in de buurt van het opvangadres zijn. Het onderwijs is gratis.
Kinderen van 6 jaar en ouder kunnen terecht bij nieuwkomersonderwijs, daar leren ze o.a. de Nederlandse taal.

Locaties Internationale Taalklas en Schakelklas

Er zijn 4 locaties waar kinderen naartoe kunnen. Ouders kunnen hun kinderen zelf aanmelden. Het onderwijs is gratis. Nadat het kind is aangemeld helpt de school met het (aanvragen van) vervoer van en naar school toe.

Basisschoolonderwijs 6 tot 12 jaar

  • Kinderen uit Velsen-Noord kunnen worden aangemeld bij de ITK De Fakkel: Bachstraat 20, 1962 BD Heemskerk. Telefoonnummer 0251 231093. E-mail: rinket@tabijn.nl.
  • Kinderen uit de rest van Velsen kunnen worden aangemeld bij de ITK Haarlem: Pr. Beatrixdreef 6, 2033 TX Haarlem. Telefoonnummer 023 7078260. E-mail: itk@twijs.nl.

Voortgezet onderwijs (12 tot 17 jaar):

Kinderen uit Velsen-Noord kunnen worden aangemeld bij de ISK: Van Riemsdijklaan 103, 1965 BE Heemskerk. Telefoonnummer 0251 241 944. E-mail: j.duvalois@kennemercollege.nl.

Kinderen uit de rest van Velsen kunnen worden aangemeld bij de ISK: Schoterstraat 4, 2021 HH Haarlem. Telefoonnummer 06 46227731. E-mail: info@ISKHaarlem.nl.

Werken

Oekraïners kunnen in Nederland aan het werk. Ze hebben daarvoor wel een BSN en zorgverzekering nodig. U leest hier meer over op Rijksoverheid.nl.

Vrije tijd

Op de website van ijmuiden.nl staat de UITagenda van Velsen met allerlei activiteiten waar de Oekraïense vluchtelingen aan mee kunnen doen. 

Speeltuin en zwembad

Kinderen van Oekraïense vluchtelingen kunnen net als kinderen uit gezinnen met een laag inkomen gebruik maken van de speeltuinkaart en de 10-badenkaart. Zij kunnen dit aanvragen door een mail te sturen naar vrijetijdsbesteding@velsen.nl.  
Kijk voor de voorwaarden op de Engelse of Oekraïense pagina.

Hulp bij terugkeer of verder reizen

Vluchtelingen uit Oekraïne die willen terugkeren of verder reizen, kunnen daarbij hulp krijgen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) of Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Voor betrokken organisaties maakt de infographic (3) Terugkeer vluchtelingen uit Oekraïne inzichtelijk wat de mogelijkheden zijn.

Veiligheidsregio Kennemerland

De gemeente Velsen hoort bij de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). Samen met de 8 andere gemeentes regelen wij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne voor deze regio. De gemeente Haarlem heeft een regionaal loket geopend voor vragen over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het loket is 24/7 te bereiken via het telefoonnummer 023 5115550 en via e-mail oekrainevragen@haarlem.nl. Via het loket worden vluchtelingen die opvang zoeken genoteerd en doorverwezen naar locaties in de veiligheidsregio Kennemerland.

Hulp bij zorgen over de oorlog

Maakt u zich zorgen over de oorlog in Oekraïne? Of weet u niet goed wat u kunt doen? Neem contact op met het OekraïnePunt van MeerWaarde via 023 30 34 100. U kunt van maandag tot en met vrijdag bellen tussen 09.00 en 17.00 uur. De sociaal werkers staan voor u klaar.

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.