Het Tender College in IJmuiden is pilotschool voor Van Grijs naar Groen, een initiatief van de gemeente Velsen dat wordt uitgevoerd door het Pieter Vermeulen Museum. Doel van het project is om scholen in Velsen te begeleiden bij het vergroenen van het schoolplein en het dak van de school. Het Tender College rondt de proefperiode eind van dit jaar af. We spreken directeur Ron Pluimert en groendocent Niek de Groot over hun ervaringen.

Hoe kijken jullie terug op deze pilot?

Ron: We ontdekten al snel dat leerlingen gemotiveerd zijn om hun schoolplein groener en mooier te maken. Ze vonden het geweldig om onder begeleiding van het Pieter Vermeulen Museum zelf plannen voor het groene schoolplein te maken.
Niek: Wij hebben het voordeel dat wij een praktijkschool zijn met een groenafdeling. De aanleg en het onderhoud van ons groene schoolplein doen we samen met de leerlingen. Zo halen ze zelf de tegels uit het schoolplein en vervangen die door beplanting. We zien onder andere door dit project dat steeds meer leerlingen een ‘groene’ vervolgopleiding kiezen. Dat is positief, want er is bij hoveniers veel werk.
Niek: Door corona hebben we wel wat vertraging opgelopen. Deze maand gaan we met leerlingen een wadi maken. Dat is een plek op het schoolplein waar regenwater naartoe stroomt en opgevangen wordt. 

Wat zou je andere scholen aanraden die willen vergroenen?

Ron: Het is denk ik maatwerk wat voor soort groen schoolplein of dak er bij jouw type onderwijs past. En het hangt van je gebouw af. Is het een lagere of een middelbare school? Hoe veel tijd heb je ervoor? Wat wil je ermee bereiken? Hoe integreer je het in jouw onderwijs? Daar moet je je plannen op aanpassen.
Niek: Neem niet teveel hooi op je vork en vergroen je schoolplein in stappen. Begin met kleine, tastbare acties die snel resultaat opleveren. En geef leerlingen een belangrijke stem in het maken van de plannen. Dat motiveert enorm.
Ron: Inventariseer binnen je team, maar zeker ook onder ouders en buurtbewoners wie er kan helpen. Er zijn altijd enthousiastelingen en er is veel meer kennis en ervaring in huis dan je denkt. En kom vooral een keer bij ons langs om inspiratie op te doen!

In januari 2021 brengt het Pieter Vermeulen Museum een stappenplan uit, dat lagere en middelbare scholen aan de hand van concrete do’s en don’ts uitlegt hoe je met jouw school aan de slag kan.

Van Grijs naar Groen wordt ondersteund door de Gemeente Velsen, Hoogheemraadschap van Rijnland, Prins Bernhard Cultuurfonds, Otterfonds, Universiteit Leiden en Duurzaam Door.

Meer informatie?